Tingsrätten gav de drabbade i PFAS-föreningen rätt till skadestånd från Ronneby kommun, då det ansågs vara en personskada att ha druckit vatten med för höga PFAS-halter.
Men hovrätten rev upp domen, och menade att en förhöjd risk för PFAS-relaterade sjukdomar inte går att klassa som en personskada.
Och nu kommer beskedet att Högsta domstolen går på tingsrättens linje.
– Det här har varit en David mot Goliath-kamp i tio år. Det har kostat oss enormt med pengar, tid och energi, och det är så skönt att vi äntligen har nått hit, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.
PFAS i blodet – en personskada
I sitt avgörande konstaterar Högsta domstolen att ”risken för att ett fysiskt defekttillstånd ska inträda i framtiden principiellt sett inte i sig kan anses utgöra en personskada”, men till skillnad från Hovrätten menar domstolen att en personskada redan uppkommit hos var och en av de drabbade i form av förhöjda halter av PFAS i blodet.
– Domstolens bedömning är att de höga halter PFAS som de boende har i blodet innebär en så beaktansvärd fysisk försämring av deras kroppar att de drabbats av ett fysiskt defekttillstånd som i skadeståndsrättslig mening är en personskada, säger Jonas Malmberg, domare i Högsta domstolen.
Domen innebär även att PFAS-föreningen inte behöver stå för rättegångskostnaderna, som nu uppgår till drygt 10 miljoner kronor.
– Rättvisa får man inte, det skapar man. Och det har vi gjort. Tio års kamp är över, säger Herman Afzelius.