Christer Lindau, insatsledare på Räddningstjänsten i östra Blekinge, var på plats den kvällen som olyckan skedde på Kungsmarksvägen i Karlskrona. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Drygt två månader med lagändringen – endast ett blåljussabotage i Blekinge

Publicerad

Efter drygt två månader med den nya blåljuslagen polisanmäldes nyligen det första misstänkta fallet av blåljussabotage i Blekinge. Räddningstjänsten Östra Blekinges insatsledare Christer Lindau var en av de drabbade.

Det var en lördagskväll i februari som två personbilar krockade på Kungsmarksvägen i Karlskrona, vilket ledde till att sex personer fördes till sjukhus.

Vägen stängdes av under röjningsarbetet och det samlades mycket folk på platsen. Christer Lindau, insatsledare på räddningstjänsten i Östra Blekinge, var i tjänst under kvällen.

Olyckan och insatsen lockade många till platsen.

– Det är mobiltelefoner och kameror och man vill gärna filma och det ska läggas ut i sociala medier. När det kommer mycket folk så vill vi få bort dem så vi kan jobba ifred, säger han.

Struntade i avspärrning

Polisassistent Mikael Olofsson skrev den första polisanmälan gällande blåljussabotage i Blekinge. Foto: Privat

Under insatsen var det en man som störde räddningsarbetet. Han respekterade inte avspärrningarna och polisanmäldes senare för blåljussabotage.

– En man ställde sig i vägen och påverkade möjligheten för oss att göra ett bra jobb. Vi sa till honom flera gånger att flytta på sig, då gjorde han våldsamt motstånd, säger polisen Mikael Olofsson, som skrev länets första anmälan om blåljussabotage.

Lagen behövs trots få fall

Än råder osäkerhet kring hur lagen ska tolkas både för blåsljuspersonal som anmäler och för rättsväsendet som bedömer. Anmälan från olyckan på Kungsmarksvägen lades ner av åklagare i början av mars, något som Mikael Olofsson har förståelse för, men tycker är tråkigt.

– Eftersom det är en så pass ny lag ska den prövas. Som vi tolkade lagen var händelsen att anse som blåljussabotage. Till nästa gång krävs mer  för åtal helt enkelt.

Christer Lindau menar att problematiken kan vara lättare att identifiera i storstäder, men menar att lagen ändå behövs i Blekinge.

– Jag tycker det är bra att man tar tag i det här och visar att man menar allvar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.