En fritidsbåt till vänster och en man till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen, berättar varför sjöfylleri minskar runtom i Sverige. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Efter insats mot sjöfylleri: Alla som kontrollerades i Blekinge var nyktra

Uppdaterad
Publicerad

Under tre veckor genomförde Kustbevakningen en riktad insats mot sjöfylleri i hela Sverige.

75 kontroller genomfördes i Blekinge, men samtliga båtförare var nyktra.

En nedåtgående trend håller i sig i hela landet.

Totalt genomfördes 1 377 kontroller i Sverige och 25 av dem resulterade i en brottsanmälan. Kontrollerna genomfördes i första hand av fritidsbåtstrafiken.

– Båtfolket känner till reglerna och följer dem i mycket stor utsträckning, säger Mikael Furberg, enhetschef på Kustbevakningens operativa avdelning.

Positiv utveckling jämfört med tidigare

Siffrorna från den riktade insatsen indikerar att allt färre misstänks för sjöfylleri, jämfört med tidigare år.

2021 ledde 5,6 procent av Kustbevakningens nykterhetskontroller till en anmälan, i år var det enbart 1,8 procent. Trafikintensiteten till sjöss påverkas dock mycket av vädret, men den nedgående trenden är fastslagen enligt Kustbevakningen.

– Likväl ser vi när vi jämför bakåt i tiden att trenden med vikande antal brottsanmälningar avseende sjöfylleri är tydlig, säger Mikael Furberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.