Karlskronapolitikerna Sandra Bizzozero (S) och Camilla Brunsberg (M) Foto: SVT/Stina Sandström

Efter storbråket: blocköverskridande uppgörelse om coronamiljoner

Uppdaterad
Publicerad

Tonläget mellan de politiska blocken i Karlskrona har mjuknat – trots förra veckans låsningar.

Under tisdagen presenterades ett stödpaket, som både den styrande konstellationen och den samlade oppositionen ställer sig bakom.

Så sent som i förra veckan tycktes de två politiska blocken stå långt ifrån varandra ifråga om att enas om ett ekonomiskt stödpaket i syfte att mildra effekterna av coronakrisen.

Kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S) vädjade till oppositionen om att hitta en bred politisk uppgörelse kring bland annat ett coronapaket – att öronmärka de så kallade välfärdsmiljonerna.

Men inviten avfärdades och kallades ”oseriös” av oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M).

Bakom henne stod då också gruppledarna för Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Men efter förhandlingar låter det nu annorlunda och under tisdagen blev en ny överenskommelse offentlig, där hela oppositionen har gjort gemensam sak med styrets tre partier.

Det handlar om totalt 54 miljoner kronor i extrasatsningar, 27 miljoner kronor i riktade välfärdssatsningar och 27 miljoner i en coronareserv.

– Vi är nu överens om satsningar på välfärden men också en reserv för att möta effekten av corona. Det innebär att vi både säkerställer verksamheternas behov i dag men också har en beredskap för imorgon. Det känns väldigt bra att vi nu har ett gemensamt förslag som både den styrande koalitionen och oppositionen stor bakom, säger Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande.

Oppositionsrådet Camilla Brunsberg säger så här om vad som gjort att partiet nu ändrat inställning efter förra veckans tydliga positionering.

– Detta är för kommunens bästa, det är viktigt att vi säkerställer att välfärden får pengar för att klara av krisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.