Tarmkirurgen Peter Andersson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tarmkirurgen Peter Andersson om det första året med screening i Blekinge. Foto: SVT/Jennifer Alm

Ett år med screening för tarmcancer i Blekinge

Publicerad

I drygt ett år har Blekingebor erbjudits screening för tjock- och ändtarmscancer. Över hundra personer har undersökts och hos en majoritet hittades förstadium till cancer.

Samtidigt väljer nästan var fjärde person att inte göra testet.

Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige efter bröst- och prostatacancer, och drabbar över 6 000 personer i landet varje år.

I Blekinge infördes screening, för att upptäcka cancerformen i ett tidigt stadium och minska dödligheten, i maj 2022.

Hittills har drygt 100 personer i Blekinge mellan 60 och 74 år undersökts för tarmcancer. Hos två tredjedelar av dem hittades polyper, som kan vara förstadiet till cancer.

”En form av livförsäkring”

Av de som hittills erbjudits att testa sig har 62 procent valt att lämna in sitt avföringsprov, varav 66 procent kvinnor och 57 procent män. 

– Det är såklart frivilligt att testa sig, men jag hoppas att fler ska göra det. Det är en form av livförsäkring, säger Peter Andersson, överläkare och ansvarig för tarmcancerscreening i regionen.

Regionen räknar med att alla i målgruppen i Blekinge kommer att ha erbjudits sin första screening senast våren 2026. 

Så går screeningen till:

  • Erbjudandet skickas till personer mellan 60 och 74 år och kommer med posten. Brevet innehåller en instruktion, en provtub och ett svarskuvert. 
  • Avföringsprovet görs hemma och skickas därefter till laboratorium för analys. Om blod hittas i avföringsprovet, erbjuds personen vidare koloskopiundersökning i vården. 
  • Blodet i avföringen kan vara orsakat av cancer, förstadier till cancer (polyper) men även av exempelvis hemorrojder, tarmfickor och inflammation.
  • De som ingår i målgruppen erbjuds provtagning vartannat år när det är i full gång.
  • Om du har symtom från tarmen ska du alltid ta kontakt med vården för att få en medicinsk bedömning.

Källa: Regionala cancercentrum i samverkan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.