Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blekinges politiska experter, Stig-Björn Ljunggren och Sylvia Asklöf Fortell, är tveksamma till att det nya M+S-styret i Ronneby kommer att få igenom sin politik. Hör mer i klippet. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Experterna om nya Ronnebystyret: ”Kan få regera i minoritet”

Publicerad

Inte ens före turbulensen inom Ronnebymoderaterna skulle ett samarbete med Socialdemokraterna räcka för egen majoritet.

Efter att flera toppmoderater lämnat den senaste tiden, kan det nya Ronnebystyret tvingas regera i minoritet.

– Jag har väldigt svårt att se hur de ska lösa det, säger Sylvia Asklöf Fortell, politisk chefredaktör på BLT, en tidning som betecknar sig som oberoende liberal.

Efter att både Liberalerna och Centerpartiet tackat nej till att delta i det nya S+M-styret i Ronneby, som uppstått efter den senast tidens politiska turbulens, återstår Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Men ett samarbete med MP skulle vara problematiskt med tanke på kärleksrelationen mellan kommunalrådet Roger Fredriksson (M) och gruppledaren Lova Necksten (MP), menar Asklöf Fortell.

– Jag ser det som en lite olämplig lösning på det hela.

”Dokusåpa”

Kollegan Stig-Björn Ljunggren på oberoende socialdemokratiska tidningen Sydöstran är inne på samma spår angående Miljöpartiets roll i ett eventuellt styre.

– Det blir som en dokusåpa. På något sätt är det gulligt men samtidigt problematiskt med tanke på situationen i Ronneby. Det är inte det här vi behöver.

Hör vad experterna ser på framtiden för nya Ronnebystyret i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet