Foto: SVT

Få våldtäktsfall klaras upp – Blekinge i botten

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge ligger i botten i landet när det gäller hur många anmälda våldtäkter som klaras upp. Åklagare har bara väckt åtal i omkring fem procent av alla våldtäktsutredningar i länet de senaste åren – resten har lagts ner.

Mellan 2014 och 2018 har 204 utredningar gällande våldtäkt gjorts i Blekinge. Av dem är det bara 11 som har redovisats vidare till åklagare – vilket oftast leder till åtal, visar siffror som SVT:s Uppdrag granskning belyser i onsdagens program.

I nästan samtliga fall är det åklagare som leder förundersökningen i dessa utredningar och tar beslut om de ska läggas ner eller tas vidare.

– Det kan vara så att vi gör en strängare bevisvärdering jämfört med andra ställen när vi ser vad vi har i ärendet. Vi är också präglade av den lokala domstolen som vi går till och är vana vid vad som brukar krävas där,  säger Malin Niklasson, åklagare och relationsrådsspecialist vid kammaren i Karlskrona.

”Kan vara felbedömning”

Samtidigt läggs 40 procent av utredningarna i Karlskrona ner utan att den utpekade misstänkte förhörts, visar Uppdrag gransknings kartläggning av de anmälningar som gjorts i Karlskrona kommun under åren 2016 till augusti 2018.

Det går helt emot vad som rekommenderas för att förbättra våldtäktsutredningarna.

– Vi hör en misstänkt person om det finns en skälig misstanke om brott och sedan måste man titta på varje enskilt ärende varför man inte gjort det. Det kan till exempel bero på att man inte har en skälig misstanke eller att målsägande inte vill medverka längre. Naturligtvis kan det i vissa utredningar vara en felbedömning, säger Malin Niklasson.

Förhör kan leda utredning framåt

Att utredningar läggs ner utan att den utpekade misstänkta har förhörts är något som Ulrika Rogland, som varit åklagare i 14 år inriktad på vålds- och sexualbrott, är kritisk till.

– Det kan vara så att de erkänner, det kan vara så att den ena berättar att “den andre gjorde det här”. Det kan vara så att de säger att de hade sex men att de påstår att hon var med på det och då kommer det fram ytterligare uppgifter som man sen hör målsäganden mot. Men det kommer alltid vara en lucka så länge vi inte hört de här personerna, Ulrika Rogland, som numer är målsägandebiträde.

Åklagare Malin Niklasson vill nu ta reda på varför Blekinge ligger i botten i landet när det gäller att klara upp våldtäktsanmälningar.

– Det är inte bara mitt beslut men jag personligen kommer kika på vad det är för ärenden jag haft och sen hade det varit intressant om någon hade tid och möjlighet att kika djupare i det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.