Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flickan ska ha använts som lockbete vid ett mordförsök i Bromma förra året. Hör försvarsadvokat Oliver Linge berätta om hur hon ställer sig till anklagelserna i klippet ovan. Foto: Privat/Polisens förundersökning

Flicka åtalad för mordförsök – Försvaret: ”Kände inte till vad som planerades”

Publicerad

Enligt den 17-åriga Karlskronaflickans försvarsadvokat Oliver Linge var hon inte medveten om att hon användes som lockbete till två planerade mord.

Hon ska inte heller känt till att vapnen som införskaffades för ändamålet var riktiga.

Flickan är tillsammans med fyra unga män mellan 15 och 21 år åtalad för ett mordförsök på två män i Bromma den 15 september förra året. Två av de unga männen är från Nybro, en från Visby och den sista från Sävsjö.

Offren är 22 och 21 år och ska tillhöra ett rivaliserande gäng. Enligt åtalet hade flickan och hennes kumpaner fått en beställning på att mörda dem vid ett hotell i staden.

Flickans uppgift ska bland annat ha varit att försöka locka ut dem från hotellet där de unga männen från Nybro väntade med två skarpladdade vapen.

”Saknat uppsåt”

Inför mordförsöket ska gänget tillsammans ha förvarat vapnen i en lägenhet som flickan hade fixat. För det är de också åtalade för grovt vapenbrott.

Men detta ställer sig flickan nekande till.

– Hon har saknat uppsåt, alltså inte varit medveten om att man ville ta livet av målsägandena och hon har inte heller haft någon omedelbar kontroll över vapnen, känt till att de var riktiga, säger Oliver Linge.

Bilder och chattar

Bland bevisen mot flickan finns bilder på henne och målsäganden från rummet på hotellet de vistades i under den tilltänkta morddagen. I chattar skriver gänget med varandra om planerna både innan och efter mordförsöket.

Bland annat finns en chatt mellan flickan och en av de unga männen där han skriver följande till henne dagen efter den planerade skjutningen: ”Hade vi skjutit hade vi riskerat att träffa dig”

Hör flickans försvarsadvokat Oliver Linge berätta om hennes förklaring till detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.