Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nu åtalade 17-åriga flickan från Karlskrona står åtalad för ett mordförsök på två personer i Bromma i september förra året. Hör om hur hennes liv sedan tidig ålder kantats av missbruk och misslyckade behandlingsinsatser i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe/SVT/Polisens förundersökning

Flicka åtalad för mordförsök: Knarkade som tolvåring – rymde från vårdhem

Publicerad

Varningssignalerna kom tidigt. Redan som tolvåring hade den nu mordförsöksåtalade Karlskronaflickan ett utvecklat narkotikamissbruk. Hennes unga liv har därefter kantats av misslyckade behandlingsinsatser och fortsatt kriminalitet, visar SVT:s kartläggning.

SVT Nyheter Blekinge har tagit del av offentliga dokument för att få en samlad bild av den nu 17-åriga flickans utveckling under tonåren.

Den 15 oktober 2020 har hon hunnit fylla 13 år när socialnämnden beslutar att omedelbart omhänderta henne i ett försök att stoppa hennes destruktiva livsstil.

Då var hon redan fast i ett långtgående narkotikamissbruk.

Rymde ofta från vårdhem

Flera placeringar på öppna behandlingshem följer – ofta rymmer flickan och lämnar därefter positiva drogtester.

SVT:s kartläggning visar att hon saknar skolbetyg, att hon lider av minnesförlust och sömnsvårigheter och att hon vuxit upp i en hemmiljö med mycket alkohol.

När hon grips av polisen den 25 september 2023 är hon återigen på rymmen. Under rymningen begår hon det brott hon nu står åtalad för – ett mordförsök på två personer i Bromma den 15 september.

SVT Nyheter Blekinge har förgäves sökt kontakt med anhöriga till flickan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt den 17-åriga Karlskronaflickans försvarsadvokat Oliver Linge var hon inte medveten om att hon användes som lockbete till två planerade mord. Hör mer i klippet. Foto: Privat/Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.