Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisens presstalesperson Thomas Johansson berätta mer om vilka roller som flickor rekryteras som, i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe/SVT

Gängens strategi: Rekryterar unga flickor – som lockbeten

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ser allt mer hur flickor utnyttjas som till exempel lockbete av kriminella gäng. Bland annat har fenomenet dykt upp i flera polisutredningar som rör grova våldsbrott kopplat till gängkriminalitet under det senaste året.

– Det är fortfarande ganska ovanligt att flickor är utföraren, säger polisens presstalesperson Thomas Johansson.

Nyligen gick polisen ut med att 14 ungdomar från Blekinge och nordöstra Skåne har rekryterats av kriminella gäng sedan början av 2023. De är bland annat misstänkta för grova vapenbrott, mord, försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse.

Hälften av dem är under 18 år. Några av dem är kända av polisen sedan tidigare medan andra saknar en kriminell bakgrund.

Bland dem finns den nu åtalade 17-åriga flickan från Karlskrona som bland annat står åtalad för ett mordförsök på två personer i Bromma den 15 september förra året.

Tre mer utsatta grupper

Även om flickor har börjat synas mer i polisutredningar som rör grova våldsbrott kopplat till gängkriminalitet det senaste året så ser polisen tre grupper som är särskilt utsatta.

– Det är pojkar generellt, personer som har ett intellektuellt funktionshinder och ensamkommande, även om det kanske var mer vanligt för några år sedan, säger Thomas Johansson.

”Ta detta så blir du en av oss”

Varför vill de kriminella gängen rekrytera ungdomar under 18 år?

– Tidigare har det funnits en tendens att gängkriminella har utnyttjat det faktum när man har övertalat de här ungdomarna att är du mellan 15 och 17 år så får du inte fängelse, då blir du placerad istället. Man har använt detta som en förklaring liksom: Ta detta så blir du en av oss.

I klippet ovan berättar Thomas Johansson om de gängkriminellas tillvägagångssätt när de rekryterar ungdomar – det kan jämföras med grooming.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.