Det nu färdiga nybygget på Östra Piren blev mer än dubbelt så dyrt som beräknat och landade på över 600 miljoner kronor. Fastigheten sjunker dessutom i värde och är värderad till mindre än hälften av byggkostnaden.
Skjutit till mångmiljonbelopp
Meningen från början var att Karlshamns kommun skulle låna till nybygget och sedan betala av räntor och amorteringar med hjälp av hyresintäkter. Men så har det inte blivit. Skattebetalarna har i omgångar fått skjuta till mångmiljonbelopp till bygget.
Redan i höstas stod det klart att det kommer att behövas mer pengar. Orsakerna är det sjunkande värdet på nybygget på Östra Piren, att ägarbolaget – kommunala Karlshamnsfastigheter – går med förlust och att även företagets lokaler i Svängsta sjunker i värde.
”Skandal”
På kommunfullmäktige måndagen den 17 februari togs därför beslutat att skjuta till ytterligare 105,5 miljoner kronor – något som orsakade politisk konflikt.
– Skandal, sa Bodil Frigren-Ericsson (L), och kritiserade att den sammanlagda summan som skattebetalarna skjutit till i omgångar till Östra Piren genom åren nu är uppe i cirka 350 miljoner kronor.
– Kommunen har inte råd med detta. Det här är ett misslyckande som kommer kosta Karlshamnarna generationer att betala tillbaka. Visioner och löften har brutits. Det är ett fiasko, sa Nicklas Martinsson (MED).
– Det är inget roligt beslut. Men vi kan inte göra på något annat sätt, motiverade kommunalrådet Magnus Gärdebring (M) det nya tillskottet.
Ska säljas
Han poängterade också att planerna på en försäljning av nybygget fortsätter. Han upprepade också det han tidigare sagt att en granskningskommission ska tillsättas för att granska projektet.
Men beslutet i måndags var också att skjuta till de framtida miljonbelopp som nybygget på Östra Piren behöver under de kommande tre åren. I dagsläget är beräkningen att det kommer att behövas minst 33 miljoner kronor under den perioden.
Av partierna i kommunfullmäktige var det Liberalerna och Medborgerlig Samling som röstade emot. Miljöpartiet var splittrat. En av partiets två ledamöter röstade emot beslutet om framtida miljontillskott och avstod att rösta om det senaste tillskottet. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade för.