Förvaltningsrätten avslår yrkandet om inhibition gällande beslutet om nya Ronnebystyret. Foto: Henrik Friberg/SVT

Förvaltningsrätten går på kommunens linje – Ronnebystyret kan fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

Det nya Ronnebystyret med S och M överklagades av en ledamot i Ronnebypartiet som menar att det bryter mot lagen.

Nu meddelar Förvaltningsrätten att man inte stoppar beslutet, utan styret kan fortsätta.

Överklagan skickades in till Förvaltningsrätten i Växjö av Ronnebypartiets Stefan Johansson efter att Socialdemokraterna och Moderaterna tagit över makten i Ronneby för två veckor sedan. Johansson menar att det nya styret inte har den majoritet som krävs enligt kommunallagen för att genomföra maktskiftet.

Som svar på överklagan har ställföreträdande kommundirektör Johan Sjögren uppgett att det det saknas skäl att stoppa införandet av det nya styret.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Styret ska inte stoppas

Nu har Förvaltningsrätten tagit beslut gällande inhibition, alltså om att genomförandet av det nya styret ska stoppas i väntan på övrigt beslut. Beskedet: Styret ska inte stoppas.

– Vi tog beslut i går om att avslå inhibition. Vi har beaktat andra typer av avgöranden och här har det mer handlat om fart. Ett mer tydligt och längre resonemang kommer senare i samband med det slutgiltiga beslutet, säger Måns Widstrand, handläggare på Förvaltningsrätten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ola Robertsson (S) och Roger Fredriksson (M) tog över makten i Ronneby i förra veckan. Beslutet överklagades till domstol. Foto: Erik Lundmark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet