Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Lejhall var ensam pressfotograf från Sverige vid undersökningarna av Estonia. Foto: TT, Magnus Lejhall/SVT, Jennifer Alm

Han var ensam fotograf vid undersökningarna av Estonia

Publicerad

När de nya undersökningarna av Estonia genomfördes var Magnus Lejhall från Karlskrona ensam pressfotograf på plats från Sverige.

– Som fotograf och filmare måste man vara där när det händer, som till exempel när bogrampen bärgades, säger han.

Det var den 18 juli som fartyget Viking Reach lämnade Verköhamnen i Karlskrona med siktet inställt på Estonia, för nya undersökningar av vraket.

Ombord fanns, förutom representanter för haverikommissionen, bland annat två överlevande och två pressfotografer – en från Estland och en från Sverige.

– Mitt uppdrag var hela tiden att bevaka Haverikommissionens arbete. Jag hade såklart läst på mycket innan. Det är ett stort ansvar, säger Magnus Lejhall, som dokumenterade undersökningarna för nyhetsbyrån TT.

Bogrampen bärgades

Vid undersökningarna av Estonia låg främst på att dokumentera det förlista fartygets bildäck och att bärga dess bogramp.

Det sistnämnda bevakade Magnus Lejhall med fyra systemkameror och en drönare.

Hör honom berätta om uppdraget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.