• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Amfetamin i påsar samt knarkproducenten Tobias Landehag från Karlskrona.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Tobias Landehags amfetaminliga avslöjades bestämde han sig redan i häktet för att försöka förändra livet. Nu vill han ägna tiden åt att försöka rädda planeten genom olika klimatprojekt. ”Jag är bra på att genomföra saker”, säger han. Foto: Polisens förundersökning/Privat

Från knarkfabrikör till klimataktivist – så förvandlades Tobias Landehag i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Åren som yrkeskriminell kassaskåpssprängare och en av landets största knarkproducenter är förbi.

Resten av livet vill Tobias Landehag från Karlskrona ägna åt att rädda planeten.

Den avgörande insikten kom till honom i fängelset.

Han har hunnit fylla 54 år och ser tillbaka på ett liv där han – mycket medvetet – länge gjorde allt för att ställa sig utanför samhällets normer och regler.

Tillverkningen i Karlskrona mellan åren 2017 och 2018 beskrevs som den kanske största i Sverige och senare visade det sig att det framställts minst 150 kilo amfetamin i lokalerna – motsvarande 1,5 miljoner missbruksdoser.

Amfetaminfabriken i Karlskrona

Nekade i rättegångar

Under både tings- och hovrättsförhandlingarna nekade Landehag till alla anklagelser och skyllde i stället på att han utfört uppdrag åt en tredje och okänd part – den så kallade ”Gubben”.

I dag är han beredd att berätta sanningen och under det nästan tio år långa fängelsestraffet för synnerligen grovt narkotikabrott som följde, har Landehag genomgått en själslig transformation.

Nu vill han göra gott, säger han.

– Det kom till mig redan när jag satt häktad. Jag sökte efter vår tids största problem och insåg att det var klimatkrisen. Jag bestämde mig då för att ägna varje dag åt att försöka kompensera för alla de brott jag begått, och vad jag gjort mot planeten.

”Ibland stod jag i gummistövlar, kalsonger och gasmask när jag arbetade”, berättar Tobias Landehag. Utrustningen påträffades i köket i samband med polisens husrannsakan i maj 2018. Foto: Polisens förundersökning

Han började studera naturvetenskap och läste allt han kom över om klimatförändringar, miljö och global rättvisa.

– Jag har bland annat läst allt av Naomi Klein, säger han.

Ger ut bok nästa år

Nu har Tobias Landehag noga uppstyrda planer för en framtid som föreläsare, konsult, poddare – och författare.

– Jag har nyligen tecknat ett kontrakt med ett av våra största förlag. Boken skrev jag helt själv i fängelse. Jag gav mig själv de 10 000 timmar det tar för att bli bra på något, skrev en stor del av tiden och boken ges ut nästa år. Och jag har redan tagit en del kontakter med näringslivet kring kommande projekt.

”Upp till mig själv att bevisa”

Han vet att han nu har allt att bevisa – och att han, som tidigare yrkeskriminell, kommer att mötas med skepsis.

Varför ska man lita på dig den här gången?

– Det är en befogad fråga. Det spelar ingen roll vad jag säger, nu är det upp till mig själv att bevisa att jag är en ny människa som ska lägga all min energi och kapacitet på att göra världen bättre.

Landehag vill understryka att hans familj aldrig haft kännedom om hans kriminella verksamhet.

– Det smärtar mig när jag tänker på vad de har behövt utstå.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med den andre huvudmannen bakom knarkfabriken i Karlskrona. Han vill inte medverka utan säger att han försöker lägga hela historien ”bakom sig”.

En person sitter på en stol i en dämpad miljö, delvis skymd av en stor affisch där ”Polisen” är skrivet. Bakgrunden innehåller mjuka, neutrala färger och tygväggar. I vänstra hörnet visas röd text med siffrorna ”3 2 1”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen ser flera faktorer till att fler tillverkar amfetamin i landet. Hör Stewe Alm lista vilka. Foto: SVT/Oscar Fries
Tobias Landehag framställer amfetamin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så sprängde polisen knarkfabriken i Tyska Bryggaregårdens källare i Karlskrona. Här ser du en sammanfattning av den stora knarkhärvan. Foto: Polisens förundersökning

LANDEHAGS KLIMATPLANER – EFTER FÄNGELSEDOMEN

  • Den tidigare amfetaminproducenten Tobias Landehags plan efter frigivning är att, på olika plattformar, arbeta långsiktigt med klimatförbättrande insatser. Inte något av projekten ska drivas i vinstsyfte, men däremot ge ”organisk tillväxt”.
  • Genom paraplyorganisationen ”Breaking Good” är bland annat tanken att hitta lösningar för företag att bli mer klimatsmarta.
  • I poddprojektet ”Stoppa Vattenläckan” hoppas Landehag kunna vara en en röst som belyser vikten av att ge ungdomar hopp och skolan de resurser som behövs för att få nästa generation att stanna i skolan och välja bort utanförskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Amfetaminfabriken i Karlskrona

Mer i ämnet