En delad bild med två sektioner. Den vänstra sidan visar en person som pekar med en hand, klädd i en rosa jacka, framför en dörr. Den högra sidan visar en dansande grupp människor i en festlokal, med fokus på en person som har lockigt hår och håller en hand vid sidan. Övriga personer dansar och rör sig i bakgrunden. Klubbdöd, nattklubb, disco, Karlskrona

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer du ihåg några av nattklubbarna i Karlskrona? Titta på klippet och se! Foto: SVT, Blekinge museum fotoarkiv

Från nöjesmetropol till klubbdöd – se diskoteken i Karlskrona genom åren

Publicerad

Följ med på en resa genom örlogsstaden, där det en gång i tiden vimlade av uteställen.

Bland Karlskronaborna dansade också flera värnpliktiga från flottan på sina lediga kvällar.

Nattklubbarnas historia börjar faktiskt i Blekinges residensstad. Sveriges allra första nattklubb öppnade i Karlskrona, under namnet Piraten i slutet av 60-talet.

När den ökända klubben stängde på nyårsnatten 2011 påstods den då också vara Sveriges äldst bevarade nattklubb – en 47 år obruten överlevnad.

Karlskrona tog ytterligare en pallplats när även Sveriges första schlagerbar öppnade på Statts Nattklubb år 2003, och sedan huserade där under 15 års tid.

I dag finns ingen permanent nattklubb i Blekinge, däremot anordnas emellanåt nattklubbskvällar med skilda teman riktade till olika målgrupper.

Kommer du ihåg några av dansställena i klippet? Titta och se ovan

En tecknad pirat med ögonlapp och svärd som står i en röd jacka. En grön papegoja sitter på hans axel, och bakgrunden är blå med stjärnor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter nyårsnatten 2011 stängde nattklubben Piraten i Karlskrona efter 47 aktiva år. Se reportaget från våren 2012 som visar det sista som då fanns av den anrika nattklubben. Foto: SVT

Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?

Christoffer • Jag är 30 och tror många faktorer påverkar. Dels har vi mindre alkoholkonsumtion bland unga (som i sin tur nog har flera orsaker), dels är det lättare att få kontakt med nya vänner och partners man har något gemensamt med digitalt. Och så är vi många som är introverta och inte orkar med hög musik och andra störande intryck, vilket jag tror att många fler accepterar hos sig själva nu är för några år sedan. Varför ut och kasta pengar på något som inte är särskilt kul?

Bra spaningar! Bra om folk dricker mindre alkohol, tänker jag...

Pinnat inlägg

Halloj och glad fredag!

Ni kanske undrar hur det ser ut när vi sitter och chattar med er? Ungefär såhär!

Hörs i chatten! 😉

Pinnat inlägg

Det levande nattlivet har minskat på de allra flesta håll i Sverige – och i många orter och kommuner har klubbarna stängt igen helt. Nu undrar vi hur det är att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Och hur såg det ut förr? Dela med dig i chatten nedan!

Göra annat än festa? • Kanske har fler funnit andra saker att göra än att festa tillsammans?

23åring • Det finns så många orsaker som påverkar negativt i min upplevelse, här är några:
- Brist på eller finns inte ens några uteställen/nattklubbar att gå på
- Priser för inträde, garderob, dryck gör att man väljer att ha hemmafest istället
- Måste be någon att köra sällskapet eller så får 1 av oss vara nykter. Finns inga bussar som går nattetid. Taxi är dyrt.
- Sällskapet har olika scheman - vi alla jobbar helger men vi är nästan aldrig lediga samtidigt.
- Dom få gånger jag varit ute så har det varit absolut dötrist. Dålig musik. Ingen som dansar. Ofta finns inte ens ett dansgolv.
- Alla håller sig till sällskapet dom kom med, att träffa nya kompisar eller potentiella partners ute är ett minne blott.

Enligt mig är den enda anledningen till att man skulle vilja gå ut och festa för att träffa nytt folk? Man vill ju inte bjuda hem okända på fest liksom?

Olle • Uteställena är kanske vana att finansiera sin verksamhet med att sälja alkohol? Med andra ord, går det verkligen att driva en nykter nattklubb? Nattklubben måste få in pengar för att gå runt. Läsk, godis, inträde? Om man drack 5 öl på klubben för 30 år sen så kanske man inte hivar i sig 5 dyra läsk idag t ex? Klubbarna levde av alkoholen helt enkelt! Klubbarnas tid är förbi…

? • Finns - har det funnits - disco utan alkohol?

Trivs och bra för välbefinnandet? • Födelsedagskalas, påsk, jul, alla andra dagar då vi träffas och fikar, äter tillsammans räknas inte det till välbefinnande enligt forskaren? Det viktigaste måste väl ändå vara att vi gör saker tillsammans som vi trivs med? Lunchen på jobbet är säkert viktigare än vad vi tror?

Det finns såklart fler tillfällen än bara nattklubb och fest för sociala sammanhang. Vi kanske ändå mår bra av att släppa loss lite extra då och då?

Cruising kallas det! • I Arvika visar man upp fina bilar - en del dricker - andra inte.

Pelle • Verkar som om det är för dyrt, varpå ingen dricker och vilket medför att det inte går runt.
Sänk priserna, höj åldersgränsen och ryck upp ställena från sunk status!

Homer Simpson • Jag tycker inte om sprit o ch vem FAN tycker inte om sprit!

Du? Vilken är favoritdrycken?

Mats • Det börjar redan när barnen är små. På 80-talet hade vi skoldiscon på mellanstadiet där pojkar flickor dansade med varandra, inklusive tryckare. Detta är helt dött nu och skoldiscon handlar bara om att äta godis och leka med kompisar, den parbildande interaktionen mellan könen är helt död. Jag undrar när det blev så här och vad det kommer leda till.

Jag kommer ihåg skoldiscon med tryckare i skolans matsal! Jag tror inte att den parbildade interaktionen mellan köken är helt död dock, men kanske att den förflyttats till andra ställen än discon och klubbar?

jörgen • Drick vatten.det är gratis.vatten är positivt för hälsa och kropp.8 stora glas vatten.spara pengarna till annat.släng inte bort pengarna på krogmiljön.det är inte värt det.den som spar han har.

Hej Jörgen! Det verkar som om vatten är din favoritdryck! 2 liter om dagen är också vad jag har fått lära mig, så det är säkert en bra tumregel

Här finns nattklubb i Blekinge idag

Olofström

Terassen

Bokar ibland DJ till baren, men planerar att våren 2025 öppna nattklubb på den nybyggda uteserveringen.

Karlshamn

Rustik

De nya restaurangägarna kommer så småningom att anordna klubbkvällar varannan vecka, med livespelningar som lockar både en yngre och en äldre publik. Man siktar på en premiär på Juldagen efter en omfattande renovering.

Klubb &Vin

Restaurangen anordnar nattklubb på Östra Piren vid enskilda tillfällen.

Ronneby

Eringsboda Brunn

Den historiska folkparken bokar artister, DJ:s och erbjuder partykvällar cirka två gånger i månaden, där alla från 18 år är välkomna.

Varannan onsdag anordnas också trivseldans för seniorer.

Karlskrona

Bourbon

Restaurangen har nyligen flyttat till omtalade Vattenborgen på Stortorget. Dansgolvet i källarlokalen kommer vara öppet varje helg med olika teman.

Planen är att kunna öppna fredagen den 25 oktober, säger ägaren Anders Nilsson.

Parken

Restaurangen har sedan förra sommaren erbjudit nattklubb i sina lokaler i Hoglands park med olika temakvällar på vissa datum, bland annat för gymnasieelever inför studenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.