Efter en anonym anmälan till länsstyrelsen i Kronoberg 2016 gjordes en oanmäld tillsyn i en lägenhet i Växjö under våren. Där hittade inspektörerna två silkesapor som Kristofer Karlsson inte hade tillstånd för och omhändertog djuren omedelbart.
I länsstyrelsens rapport fastslår myndigheten att aporna utsatts för lidande, eftersom de inte kunnat ”bete sig naturligt” i ett förråd utan fönster. I apornas utrymme påträffades också oskyddad el.
Men det var inte allt. Länsstyrelsen konstaterade också brister i hans djurhållning i övrigt.
Bland annat hittades en hund som hölls i en bur, en mager katt som skulle avlivas, fyra perserkatter som förvarades i badrummet utan tillgång till dagsljus, kaniner och gnagare som inte hade tillgång till gnagmaterial och grovfoder i ett utrymme som saknade fönster och dagsljus.
Dömdes för brott
Silkesaporna omhändertogs och placerades därefter på Blekinge Exotiska Värld i Karlshamn, som då drevs av en annan person.
I februari 2017 dömdes Kristofer Karlsson för brott mot djurskyddslagen. Men straffet har inte haft någon större effekt. Böterna på 5 600 kronor är fortfarande obetalade, dessutom tog Kristofer Karlssons make formellt över Blekinge Exotiska Värld ett halvår efter domen.
Och eftersom föreningen drivs som ett familjeföretag fick Kristofer Karlsson återigen ansvar för de båda silkesaporna.
– De är kvar här än i dag, säger han.
Är det lämpligt att du är med och driver Blekinge Exotiska Värld trots att du har det här brottet bakom dig?
– Lämpligheten är inget som någon har ifrågasatt. Det är många år sedan och inget som någon myndighet har ifrågasatt heller.
Du var ju medveten om att man inte får göra såhär, varför gjorde du det?
– Det är inget jag vill gå in på, säger Kristofer Karlsson.