En delad bild som visar en interiör av en kyrka med reportern och prästen som pratar. Den vänstra sektionen visar en översikt över kyrksalen med bänkar och en stor ljuskrona hängande i taket, medan den högra sektionen föreställer Daniel Breimert, kyrkoherde, som gestikulerar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det absolut vanligaste är att brudparet kommer in tillsammans berättar amiralitetspastor Daniel Breimert, men för de som vill kan båda i paret överlämnas till varandra. Spela klippet för att se hur det går till. Foto: Karin Karltun/SVT

Här är kyrkan i Karlskrona där brudparet överlämnas till varandra

Publicerad

Brudöverlämning vid vigsel har varit ett hett debatterat ämne under hösten. I Amiralitetskyrkan i Karlskrona erbjuds en annan lösning. Där kan båda i brudparet överlämnas av nära och kära till varandra.

Inför årets kyrkomöte hade socialdemokratiska kyrkopolitiker lagt fram en motion om att svenska kyrkan ska stoppa brudöverlämning vid vigslar.

Motionen röstades inte igenom. Däremot är det precis som tidigare upp till varje präst att bestämma hur en gudstjänst ska genomföras och där ingår vigselakten. Därför kan enskilda präster säga nej till brudöverlämning.

Brudparet överlämnas till varandra

Sedan flera år tillbaka erbjuder Amiralitetskyrkan i Karlskrona en annan lösning. För de som vill så kan båda i brudparet överlämnas av nära och kära till varandra.

Något som är möjligt på grund av kyrkans utformning – det är nämligen en korskyrka.

– Bruden kommer från ena sidan och brudgummen från den andra, sen möts de på mitten och går ner till altaret tillsammans, säger Daniel Breimert som är Amiralitetspastor (KH).

Spela klippet för att se hur det går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.