Delad bild på dels låda med mobiltelefoner och dels två personer framför Bokelundsskolans entré i Sölvesborg. Personerna är rektorn Peter Uvenäs och biträdande rektorn Marlene Holmqvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolledarna Peter Uvenäs och Marlene Holmqvist har beslutat att samla in elevernas mobiler i början av varje skoldag. Foto: SVT

Här är skolan mobilfri: ”Fullt fokus på undervisningen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter terminsstarten är det fler elever i Blekinge som går till mobilfria skolor. Bokelundsskolan i Sölvesborg införde mobilfri skoldag när läsåret började.

Tidigare har Bokelundsskolan i Sölvesborg haft mobilfria lektioner. Men den här terminen utökades mobilförbudet till att gälla hela skoldagen.

– Eleverna har fullt fokus på undervisningen, en lugnare skoldag och vi tror att det förbättrar skolresultaten, säger Marlene Holmqvist, som är biträdande rektor.

”Märker förbättring”

Uppmaningen är att lämna mobilen hemma. De elever som har med sig mobilen får lämna in den på morgonen och får tillbaka den på eftermiddagen. Enligt skolan handlar det både om att förbättra koncentrationen och att undvika kränkningar, till exempel att elever filmas utan medgivande.

– Det blir mer tid för eleverna att träffas och prata med varandra. Vi märker redan en förbättring efter en vecka med mobilfri skoldag, säger Peter Uvenäs, som är rektor.

Skolor i Blekinge har mobilförbud i varierande grad. Jändelskolan i Jämjö införde mobilförbud hela skoldagen för tre år sedan, det gäller även på Wämöskolan och International school of Karlskrona.

Samtliga F-6 skolor i Karlskrona är mobilfria skolor, bortsett från Tullskolan.

I både Karlshamn och Olofström är skoldagen mobilfri från förskoleklass till årskurs sex och i årskurserna sju till nio är det mobilfria lektioner.

Se videon för att följa med till mobilfria Bokelundsskolan.

Så säger lagen

Skollagen förtydligades i juli i år med en ny paragraf i lagens femte kapitel angående arbetsmiljön i skolan. Den nya paragrafen 4 d, slår fast följande:

”En rektor i förskoleklassen, grundskolan, anpassade grundskolan, specialskolan, sameskolan och fritidshemmet får besluta att mobiltelefoner och annan elektronisk kommunikationsutrustning ska samlas in vid varje skoldags början. I sådana fall ska föremålet återlämnas senast vid varje skoldags slut.”

Källa: riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.