svanar i bur, bengt arne nilsson katastrofhjälp fåglar och vilt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt Arne Nilsson i Hörvik ger oljedrabbade svanar ett nytt hem innan de kan återgå till friheten. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Här får oljedrabbade svanar ett nytt hem – innan de släpps ut i det fria

Uppdaterad
Publicerad

Sedan oljekatastrofen i Pukaviksbukten har hundratals fåglar drabbats. De få som går att rädda har fått bo över hos Bengt Arne Nilsson i Hörvik som ger fåglarna ett nytt hem tills de kan återvända till friheten – i Skåne.

– De har jättegoda chanser att överleva, säger Bengt Arne Nilsson om de fåglar som man lyckats fånga in och ta hand om.

Men det är endast de svagaste fåglar som går att rädda. De som redan är täckta av tjockolja från Marco Polo. Hittills har djurorganisationen Katastrofhjälp för fåglar och vilt fått tag i cirka 15 fåglar, som nu tvättats och väntar på att få släppas ut i det fria igen.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Svanarna hamnar hos Bengt Arne Nilsson i Hörvik, där de får återhämta och äta upp sig för att sedan tvättas av i den nyetablerade fågeltvättstationen i närheten.

Testar flytbarheten

Innan de kan släppas ut i det fria måste svanarna klara ett flytprov, för att se att fjäderdräkten är fri från olja.

Därefter väntar friheten vid Skånes kust.

– De flesta fåglarna är flyttfåglar. Där är det friskt vatten och än så länge ingen risk att de blir oljeskadade där nere, säger Bengt Arne Nilsson.

Innan de släpps får alla fåglar en ringmärkning för att se hur de klarar sig i det fria.

Se svanarnas nya hem i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet