Foto: TT/SVT

Delseger för Kallingeborna i PFAS-striden

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala vattnet i Ronneby ska räknas som en produkt. Det har Högsta domstolen beslutat. Avgörandet ger en fördel för PFAS-föreningen då de kan stämma kommunens vattenbolag för att inte ha följt produktansvarslagen som ska skydda konsumenter.

Bakgrunden är det förgiftade vattnet i Kallinge och delar av Ronneby efter utsläpp PFAS-ämnen (poly- och perfluorerade alkylsyror) från brandövningsplatsen på F 17. Det är PFAS-föreningen i Kallinge som har stämt det kommunala vattenbolaget Ronneby Miljö & Teknik.

För Herman Afzelius, föreningens ordförande, kom HD:s utslag under torsdagen som en lättnad.

Vattenskandalen i Kallinge

– Ett mycket efterlängtat besked. Det känns som att en tung sten lättat för oss alla inblandade, säger han.

Afzelius hoppas att beslutet ska öppna upp för en dialog mellan föreningen, kommunen och Försvarsmakten – som orsakat utsläppen.

– Vi är ute efter en långsiktig överenskommelse som gör att ansvariga ser till att det nu och i framtiden finns resurser för snabb vård och hjälp för alla dem som druckit av vattnet, säger han.

Tillbaka till tingsrätten

PFAS-föreningen, som består av 174 drabbade, vill att Miljöteknik betalar ut ett skadestånd till de som drabbats. Men avgörande har varit vilken lag som ska tillämpas, produktansvarslagen eller lagen om allmänna vattentjänster.

Produktansvarslagen är en starkare lag som är till för att skydda konsumenter mot personskador. Om vattnet inte är en produkt måste det enligt lagen om allmänna vattentjänster bevisas att den som orsakat skadan varit vårdslös.

Eftersom något liknande fall inte prövats i svensk domstol förut hänvisade Blekinge tingsrätt förra sommaren frågan till Högsta Domstolen. Dagens beslut gör att om målet kommer upp i tingsrätten kommer det att prövas enligt produktansvarslagen.

I Ronneby planeras en presskonferens under dagen för att svara på hur kommunen går vidare efter dagens besked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet