Avtalen med HVB-företaget var värda runt 80 miljoner kronor, och slöts av en enskild tjänsteman på kommunen under hösten 2015, utan att någon upphandling genomfördes. Kommunen har hela tiden menat att den flyktingsituation som rådde i Sverige gjorde att undantag från upphandlingsreglerna kunde tillämpas.
Något som nu alltså Konkurrensverket, efter en utredning, medger.
– Det var väntat. Jag har inte varit med hela processen, men när jag läser det utlåtande vi tagit fram blev det tydligt för mig, att om man hade gått emot de här avtalen är det ganska många i landet som hade fått det svårt, säger Claes Wiridén, socialchef på Karlskrona kommun.
Avtalen går ut i sommar
Konkurrensverket skriver i sitt beslut att kommunen genomfört tillräckliga sökningar efter alternativa HVB-platser innan avtalen tecknades, samt att avtalstiden förhandlades ner med ett halvår på kommunens begäran. Det, i kombination med den stora mängd ensamkommande barn som anvisades till kommunen under hösten, gör att Konkurrensverket anser att det inte fanns några andra alternativ än att teckna avtalen.
Efter att avtalen slöts minskade antalet ensamkommande flyktingbarn till kommunen kraftigt, och flera platser på boendet har stått tomma. Något som kostat kommunen miljonbelopp. Kommunen försökte säga upp avtalen i förtid, men HVB-företaget Västersjöns Integration vägrade gå med på det.
– Avtalen är uppsagda och går ut någon gång kring halvårsskiftet. Nu för vi tankar på att lösa HVB-platserna i egen regi framöver, säger Claes Wiridén.