Foto: TT

Inga larm om fusk vid årets högskoleprov

Uppdaterad
Publicerad

De runt 500 personer som i dag har skrivit högskoleprovet i Blekinge ser ut att ha skött sig. Hittills har inga larm om fusk inkommit enligt Cecilia von Mentzingen, huvudansvarig provhandläggare för högskoleprovet i Blekinge.

Högskoleprovet har varit en lukrativ verksamheten för den som har kunnat erbjuda de rätta svaren till provet. Fusket tros ha pågått i flera år och omsatt minst tio miljoner kronor.

Att få högsta poäng på provet ska ha kostat 170 000 kronor. Totalt har ett hundratal personer avslöjats som fuskare under de senaste åren.

Högskoleprovsfusket

Men efter hårdare tag mot fusket så ser det nu ut att minska.

– Jag tror det beror på att man nu måste skriva under på ”heder och samvete” att man inte kommer att fuska. Gör man det ändå så kan man bli polisanmäld och avstäng i två år att skriva provet, säger Cecilia von Mentzingen.

I år har även proven varit personliga och delats ut förslutna i plast till alla deltagare.

– Det hjälper till så att provet inte kommer i orätta händer, säger hon.

På lika villkor

Olivia Frans och Hilma Hofström skriver båda högskoleprover för första gången och tycker att det är bra med hårdare tag mot fusket.

– Det känns bra att det nu är på lika villkor för alla, säger Hilma Hofström.

Olivia Frank och Hilda Hofström skrev i dag högskoleprovet för första gången. De tycker att det är bra med hårdare tag mot de som försöker fuska. Foto: Henrik Friberg/SVT

Inga rapporter om fusk i landet

Närmre 50 000 har skrivit högskoleprovet i Sverige under dagen och inte heller på någon annan plats i landet har det ännu rapporterats om fusk.

– Vi har inte fått några indicier om att någon tagits på bar gärning. Det kan ju visa sig efter den här dagen så klart, men i dag har det inte kommit några indicier, säger Tuula Kousmanen, avdelningschef på Universitets- och högskolerådet (UHR), till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet