• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Resultaten för högskoleprov skrivna under våren 2017 återkallas. Foto: Yvonne Åsell /TT

UHR återkallar resultat för 2017 års högskoleprov

Uppdaterad
Publicerad

Vid en pressträff under fredagen berättade Universitets- och högskolerådet, UHR, att de fattat ett nytt beslut om att återkalla resultat för 40 personer för högskoleprov genomförda under våren 2017.

– Vi har fattat beslut om att återta resultatet för 40 personer som skrev högskoleprovet 2017, säger Karin Röding, generaldirektör vid Universitets- och högskolerådet, UHR, inledande under fredagens pressträff.

Har antagits på flera universitet

Enligt UHR handlar det om 40 personer, varav 29 har kommit in på en högskoleutbildning på sitt resultat från högskoleprovet, skriver TT.

Högskoleprovsfusket

Studenterna har, på olaglig grund, antagits vid universiteten i Göteborg, Lund, Stockholm, Umeå, Uppsala, Örebro och vid Karolinska institutet och Linnéuniversitetet.

Kan polisanmäla sedan 2016

Det var 2016 som regeringen fattade beslut om att de som skriver högskoleprovet måste intyga på heder och samvete att de skriver utan hjälpmedel och att det är de själva som skriver det.

– Efter det har vi haft möjlighet att polisanmäla de här skrivarna som vi uppdagar under provsituationen eller efter att vi gjort analyser, säger Karin Röding.

Ytterligare fall utreds

De personer vars provresultat nu återtas riskerar att bli av med sin studieplats.

Enligt TT utreder UHR ytterligare ett 80-tal fall av misstänkt fusk och beslut om dessa ska fattas i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet