Problemen med fusk har fått myndigheterna att föra en intensiv kamp mot fuskarna. Foto: TT arkiv

Hårdare tag mot fusk på högskoleprovet

Uppdaterad
Publicerad

På söndag skriver drygt 49 000 personer högskoleprovet. Men problemen med fusk har fått myndigheterna att föra en intensiv kamp mot fuskarna.

– Vi har successivt skärpt reglerna och numera kan vi också polisanmäla, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid Universitets- och högskolerådet.

Det var vid lunchtid den 14 april i år, samtidigt som högskoleprovet pågick för fullt, som polisen och Ekobrottsmyndigheten slog till mot en lägenhet i Norrköping. Därinne var flera personer i full färd med att förse provskrivare runt om i landet med de rätta svaren till högskoleprovet.

Polisen kunde gripa flera personer misstänkta för att med hjälp av avancerad teknisk utrustning ha tjänat pengar på att låta provdeltagare fuska sig till toppresultat.

Högskoleprovsfusket

Lukrativ verksamhet

Verksamheten tros ha pågått i flera år och omsatt minst tio miljoner kronor. Att få högsta poäng på provet ska ha kostat 170 000 kronor.

Totalt har ett hundratal personer avslöjats som fuskare under de senaste åren. I takt med att fusket har uppdagats har Universitets- och högskoleverket, UHR, skärpt sina föreskrifter. Myndigheten har rätt att stänga av en provdeltagare från att göra provet under två år om otillåtna hjälpmedel upptäcks.

Tuula Kuosmanen vid UHR berättar att alla former av fusk på högskoleprovet straffbart. Foto: TT

Dessutom är alla form av fusk straffbart. En fällande dom ger böter eller upp till 6 månaders fängelse. För polisanmälan krävs att provdeltagaren har skrivit under ”på heder och samvete” att inte använda otillåtna hjälpmedel under provet.

– Vi jobbar ständigt med att försvåra fusket, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid UHR.

Vill kunna kroppsvisitera

På myndigheten hoppas man att det ska bli möjligt att kroppsvisitera provdeltagarna och har därför föreslagit detta för regeringen som just nu utreder frågan.

– Idag kan vi ju inte genomsöka väskor, vi får inte leta efter hörsnäckor eller mobiltelefoner, säger Tuula Kuosmanen.

Hon vill inte inte gå in i detalj på vilka riktlinjer som finns inför höstens högskoleprov. Men vissa regler är tydliga. En provledare får till exempel inte ha fler än 30 personer att kontrollera.

”Ska vara rent runt provplatserna”

– Under provdagen är det lärosätena som har i uppgift att följa våra föreskrifter. Ansvaret ligger där. Till exempel att se till att mobiler är avstängda och ligger på en annan plats, säger Tuula Kuosmanen.

– Det ska vara vara väldigt rent runt provplatserna, inga vattenflaskor och sånt. Bara penna, suddgummi, överstrykningspenna och linjal.

Linköpings universitet är ett av de lärosäten som nu ska säkerställa att provet genomförs efter UHR:s riktlinjer.

– De som jobbar på högskoleprovet får skriva under en ansvarsförbindelse där man garanterar att följa de regler som gäller. Vi ser även till att materialet förvaras och hanteras på ett säkert sätt fram till provdagen, under provdagen och efter provdagen, berättar Marie Plantin, koordinator för högskoleprovet vid Linköpings universitet.

”Måste komma åt brottsligheten”

När det gäller ligan som sprängdes i Norrköping i våras väntar ett åtal inom kort.

– Det är bra att man gjorde tillslaget. Man måste komma åt de som står för den här brottsligheten och få tag i fuskligorna, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid Universitets- och högskolerådet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet