Tre män – 23, 25 och 55 år gamla har häktats misstänkta för bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Foto: TT/SVT

Åratal av fusk med högskoleprovet avslöjat – liga tjänade miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Den liga som misstänks ha sålt de rätta svaren till lördagens högskoleprov har haft verksamhet i 4-5 år, med öppen annonsering i sociala medier. Personerna har, enligt Ekobrottsmyndigheten, dragit in över 10 miljoner kronor på fusk med högskoleprovet.

– Vid lunchtid i lördags genomförde Ekobrottsmyndigheten och insatsstyrkan ett tillslag, bland annat mot en lägenhet i centrala Norrköping, varvid ett flertal personer frihetsberövades, säger förundersökningsledare Per Hedman under en pressträff på tisdagen.

– Vid tillslaget var personerna i full färd med att förse personer runtom i landet med de rätta svaren till högskoleprovet. Nätverket har tillhandahållit fuskarna avancerad teknisk utrustning, bland annat hörselsnäckor med vilka de under provet kunnat ta emot svaren.

Högskoleprovsfusket

Runt 70 misstänkta fuskare ska ha varit uppkopplade mot ligans hjälpmedel vid tillslaget.

Drog in över 10 miljoner

Personerna som greps har på olika sätt varit delaktiga i verksamheten, säger Hedman. Ytterligare personer har även gripits och hämtats till förhör. Ekobrottsmyndigheten uppskattar att verksamheten pågått i 4-5 år och inbringat över 10 miljoner kronor.

Runt 2,8 miljoner i kontanter hittades vid tillslaget, och Ekobrottsmyndigheten har beslutat att personerna ska fråntas rätten att förfoga över 7,2 miljoner kronor sina tillgångar (de ”beläggs med kvarstad”).

Tjänsten har marknadsförts öppet på internet och i sociala medier. Under höstens högskoleprov ska det ha kostat 170 000 kronor att skriva högsta betyg – 2.0 – och mindre för lägre betyg.

– Man har gjort detta utan att ha verksamheten registrerad hos Skatteverket. Man har alltså inte betalat skatter och avgifter eller haft någon bokföring, säger Per Hedman.

Insatsstyrkan slog till

Det var i lördags som nationella insatsstyrkan, i samarbete med lokal polis och Ekobrottsmyndigheten, slog till mot en lägenhet i Norrköping.

Tre män – 23, 25 och 55 år gamla, varav en agerat provledare – häktades på måndagen, på sannolika skäl misstänkta för bland annat grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grov osann försäkran vid 70 tillfällen.

De häktade, hemmahörande i Norrköpingstrakten och inte kända av polisen sedan tidigare, nekar till brott men har gett vissa medgivanden.

Fusk på högskoleprovet

  • Efter en skärpning av reglerna är det inte riskfritt att fuska på högskoleprovet. Universitets- och högskolerådet (UHR) kan stänga av den som använder otillåtna hjälpmedel i upp till två år. Alla form av fusk är straffbart.
  • För polisanmälan krävs att provdeltagaren har skrivit under ”på heder och samvete” att inte använda otillåtna hjälpmedel under provet.
  • Dessutom ska iakttagelser från provledare, analyser av inlämnade provsvar, tips eller annan bevisning utgöra underlag för en bedömning om provdeltagaren har använt otillåtna hjälpmedel.
  • Brottsrubriceringen blir ”osann försäkran”. Möjlig straffpåföljd är i normalfallet böter eller upp till sex månaders fängelse.
  • Tidigare i år fälldes en man i 20-årsåldern av Svea hovrätt för att ha fuskat på högskoleprovet. Brottsrubriceringen löd osann försäkran och straffet blev dagsböter motsvarande 5 000 kronor. I samband med att mannen ertappades uppdagades även ett antal andra misstänkta fuskfall.

Källa: studera.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet