Se Elvira Nilsson-Isacsson, samordnare för invasiva främmande arter på länsstyrelsen i Blekinge, lista tre arter som är vanliga och viktiga att man bekämpar som privatperson. Foto: Ida Skyttberg/SVT

Tre invasiva arter att utrota i Blekinge

Publicerad

”Invasiva arter – farligare än vad du tror” – så heter den nyöppnade utställningen på Naturum i Brunnsparken i Ronneby.

Här får besökarna veta mer om hoten med invasiva arter och hur man bäst bekämpar dem.

I år har länsstyrelsen fått en större budget för att inventera, informera om och bekämpa invasiva främmande arter.

En del i arbetet är den utställning som öppnade på Naturum i Ronneby Brunnspark under onsdagen.

– Vi vill uppmärksamma folk på problemet med främmande invasiva arter, säger Robert Ekholm som är föreståndare för Naturum Blekinge.

Detta kan du göra som privatperson

Fokus i utställningen ligger på de arter som är mest angelägna att bekämpa i Blekinge – både på land och i vatten. 

Det handlar exempelvis om jätteloka, parkslide, jättebalsamin, skunkkalla, vattensköldpadda, svarthuvad och spansk skogssnigel.

– Utställningen handlar både om det arbete som länsstyrelsen gör med invasiva arter men även om vad man som privatperson kan göra för att bekämpa invasiva arter, säger Elvira Nilsson-Isacsson, samordnare för invasiva främmande arter på länsstyrelsen.

I klippet ovan listar Elvira Nilsson-Isacsson tre arter som är vanliga – och viktiga – att man bekämpar som privatperson i Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.