Paul Melén är en av de anställda som i dag kan vittna om hur det aktuella företaget brutit mot regler och avtal. Foto: Ellinor Rostedt/SVT

Jobbade utan regler – med Arbetsförmedlingens stöd

Uppdaterad
Publicerad

År efter år hittade Blekingeföretagaren ny personal med hjälp av Arbetsförmedlingen – som betalade miljontals kronor i bidrag till löner. Samtidigt bröt chefen mot både lagar och avtal, visar SVT:s granskning.

Anställda som utan vidare förklaring sparkats från jobbet, anställda som tvingats arbeta sju dagar i veckan utan helgvila och lunchraster, anställda som förvägrats semester och anställda som fått anställningsformen godtyckligt förändrad. Exemplen på hur personalen behandlats i det Blekingeföretag som SVT Nyheter granskat är många.

”Utsatt situation”

Sedan 2015 har bolaget haft ett 40-tal anställda – de flesta rekryterade via Arbetsförmedlingen och anställda genom praktik eller med ett så kallat lönebidrag: det är alltså skattepengar som i varierad grad finansierat platserna.

Fusk med rutavdragen

Frågan hur många placeringar som gjorts och vilka summor myndigheten betalat för företagets anställda går inte att få besvarad – uppgifterna omfattas av sekretess. Men en uppskattning som SVT Nyheter gjort för perioden 2017-2018 visar att det handlar om flera miljoner kronor i lönesubventioner.

I vissa fall har Arbetsförmedlingen stått för 80 procent av den totala månadslönen på i snitt 24 000 kronor.

Därtill har några anställda haft ett extra skattesubventionerat handledarstöd.

Få eller inga placeringar har lett till fasta jobb, fullt ut finansierade av företaget.

– En viktig aspekt är att många av oss har varit i en utsatt situation och i en beroendeställning till chefen eftersom många av oss genom åren och av olika skäl haft svårt att få vanliga jobb, säger Paul Melén, en av dem som nyligen blivit uppsagd och som uppger att han i perioder arbetat sju dagar i veckan åt företaget – utan mertidsersättning.

Tvingades ställa in semestern

Azra Kulenovic arbetade sommaren 2018 som verksamhetschef inom företaget och hade under sin planerade semester bokat en utlandsresa med familjen. Samma dag som hon skulle resa stoppades ledigheten av chefen. Hennes sambo och parets barn fick resa ensamma.

– Jag kände mig kränkt. Förnedrad. Besviken. Resan var betalad och jag hade sett fram emot den. Nu fick jag sköta flyttstäd åt företaget hemma i stället och prata med familjen på skype.

Azra Kulenovic tvingades i sista stund ställa in den planerade och redan betalade semesterresan med familjen – annars skulle hon bli vräkt från det hus hon hyrde av chefen. ”Jag kände mig kränkt”, säger hon. Foto: Privat

Anledningen till att hon valde att stanna hemma var att hon vid tidpunkten hyrde ett hus av chefen.

– Han sa att han skulle vräka oss om jag reste.

Delar inte bilden

Företagaren själv säger sig förstå att personalen nu är besviken och frustrerad eftersom flera av dem tvingats lämna sina jobb.

– Men jag delar inte bilden av att jag skulle ha utnyttjat någon. Jag anser att de anställda haft det väldigt bra och flera av dem skulle annars haft svårt att klara sin egen försörjning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fusk med rutavdragen

Mer i ämnet