• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen, berätta om sina tankar kring att rättegången nu dragit igång. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Känslosamt i rätten: ”Har varit en väldigt jobbig resa”

Publicerad

I cirka fem år har det rättsliga efterspelet pågått efter PFAS-skandalen. Stämningen var känslosam när parterna under måndagen möttes i Blekinge tingsrätt.

– Det har varit en väldigt jobbig resa, säger Herman Afzelius på PFAS-föreningen.

Det är över 160 Kallingebor som står som målsägande i den civilrättsliga rättegången, som kommer att avgöra om Ronneby kommuns kommunala vattenbolag har något skadeståndsansvar gentemot de drabbade.

Rättegången – som skulle ha inletts i höstas – blev uppskjuten då Ronneby kommun presenterade ny bevisning en dag innan rättegången skulle starta.

Vattenskandalen i Kallinge

Minst tre år

När förhandlingarna omstartades under måndagen var det känslosamt då PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius berättade om hur han och hans familj påverkats. Och trots lättnaden att förhandlingarna har kommit igång förbereder sig föreningen på en lång process.

– Jag tror det kommer att pågå i minst tre år till, och gå vidare till högre instanser, säger Herman Afzelius.

Ny bevisning

Rättegången beräknas pågå under 11 dagars tid och på onsdag kommer kommunen presentera sin syn på saken.

Kommunjuristen, Mathias Kågell-Landgren, vill i nuläget inte säga vad de kommer att presentera för punkter, men att den nya bevisning som i höstas blev anledningen till att rättegången fick skjutas upp, har studerats och är en del av kommunens bevisning.

– Vi vill att den här rättsprocessen ska få ha sin gång och att båda parter ska få komma till tals, säger Mathias Kågell-Landgren.

PFAS I RÄTTEN

Ärendet har tidigare varit uppe i rätten, bland annat då Högsta Domstolen beslutade att Miljötekniks leverans av kommunalt dricksvatten ska omfattas av produktansvarslagen. Beslutet innebar att tingsrätten kan avgöra om Kallingeborna har rätt att få skadestånd av kommunen.

Frågan som nu ska avgöras i tingsrätten handlar om ifall de kärande har drabbats av en personskada eller inte när de fått i sig PFAS.

PFAS-föreningen menar att det kommunala bolaget har distribuerat dricksvatten som innehöll höga halter av PFAS-ämnen – alltså en defekt produkt. De menar även att det ämne de fått i sig medfört negativa hälsoeffekter och oro.

Kommunen menar att förhöjda halter av PFAS, utan särskilda symptom eller sjukdomstillstånd, inte kan klassas som personskada som man kan få särskild ersättning för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet