Så här års är vattnet i Silletorpsån i Karlskrona högt. Ett felsteg längs åns stränder kan göra att man tappar fotfästet och sjunker ner i vattnet.
Men den här januariförmiddagen undviker Andreas Holmberg, sötvattenbiolog på länsstyrelsen, felsteg. Han hittar också en flodpärlmussla i Silletorpsåns vinterporlande vatten.
– Den är fridlyst och är en starkt hotad art, säger Andreas Holmberg.
Hotet växer
Den så kallade rödlistan över hotade arter beskriver flodpärmusslan som starkt hotad av vattenkraftsutbyggnader, miljöföroreningar och annan mänsklig påverkan. Med klimatförändringarna växer också hotet mot arten.
– Flodpärlmusslan behöver vatten. Men de senaste somrarna har våra åar haft väldigt låga flöden. Och det är tyvärr något som prognoserna pekar på framåt – problem med torka. Det är bekymmersamt för flodpärlmusslan, säger Andreas Holmberg.
”Svårt att förutse”
Om eller när flodpärlmusslan kan komma att försvinna från Blekinge har han dock svårt att svara på.
– Om Silletorpsån sinar på grund av torka är det rökt med det här beståndet. Men det är svårt att förutse. Det kan vara nästa år, säger Andreas Holmberg.
Se videon för att följa med till Silletorpsån i Karlskrona och leta efter den fridlysta och hotade flodpärlmusslan.
Hur har klimatet förändrats i Götaland?
Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020.
Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) märks den största temperaturökningen. Den är omkring 1,5° i Götaland under vintern.
Snödjup och dagar med snö: Antalet dagar med snö har blivit färre. I Götaland ligger det maximala snödjupet på en lägre nivå än tidigare.
Nederbörd: Nederbörden under vintern har ökat främst i västra Götaland med som mest ungefär 30 procent. Samtidigt har nederbörden minskat i delar av östra Götaland. I de nederbördsrika områdena i Bohuslän, Västergötland och Halland är årsnederbörden drygt 140 mm större.
Källa: SMHI