• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Enligt kompanichefen på F17 i Kallinge, Tina Dahlström, så behövs det fler kvinnor som gör värnplikten. Foto: SVT/Henrik Friberg

Kompanichefen: Mina kvinnliga värnpliktiga vill inte benämnas ”tjejen”

Publicerad

På flygflottiljen F17 i Kallinge är det 37 kvinnliga rekryter. Enligt kompanichefen behövs det fler kvinnor som gör värnplikten.

– Man får mycket bättre resultat och man tar hand om varandra i gruppen på ett helt annat sätt, säger Tina Dahlström.

– Det jag vill ha är personer som passar för tjänsten. Jag har svårt att prata tjejer och killar för allt handlar om individen. Mina kvinnliga värnpliktiga vill inte benämnas ”tjejen” utan de vill vara en individ och vi behöver de bästa individerna, säger Tina Dahlström, kompanichef på flygflottiljen F17 i Kallinge.

Under de senaste åren har F17:s statistik över kvinnliga värnpliktiga åkt berg- och dalbana. För två år sedan var man i topp tre av de mest jämnställa utbildningsplatserna i försvaret, då var tredje värnpliktig var kvinna. Året efter sjönk den siffran till var femte och i år är ungefär var fjärde värnpliktig kvinna.

– Anledningen är befattningarna vi utbildar mot och att de har olika kravprofiler. I år har vi ganska många befattningar som har högre fysiska krav. Därför varierar procentsiffrorna, säger Isabelle Engström, rekryteringskoordinator på F17.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.