Till vänster syns ett dokument med informationspunkter om en PFAS-fond , medan till höger står Kallingbon Molly Olofsson som talar in i en mikrofon med SVT:s logotyp och pratar om ämnet i en utomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Molly Olofsson är en av de tusen personer som skrivit på namninsamlingen som kräver att höjningen av VA-taxan ska granskas. Foto: Karl Bergholtz/SVT

Kritik mot höjd VA-taxa i Ronneby kommun – Molly vill att höjningen granskas

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 februari 2025 höjs VA-taxan i Ronneby kommun med 20 procent, varav hälften skulle gå till en PFAS-fond.

Detta upprör många boende i kommunen som vill få höjningen granskad.

– Om det visar sig att kommunen har gjort rätt så får vi bara acceptera det, säger Molly Olofsson.

Initialt skrev Ronneby Miljöteknik på sin hemsida att 10 procent av höjningen av VA-taxan kommer att gå till en PFAS-fond.

Molly Olofsson från Kallinge reagerade starkt när en annan boende i Kallinge hade läst lagen om allmänna vattentjänster där det står att avgifterna inte får ”överskrida det som behövs för att täcka de kostnader som är nödvändiga för att ordna och driva va-anläggningen.”

– Jag tycker att pengarna för skadestånd ska de hitta någon annanstans, personer påverkade av PFAS ska inte behöva betala sina egna skadestånd, säger Molly Olofsson.

Finns det en risk att ni har tolkat lagtexten fel?

– Inte enligt mig, det står i klartext, säger Molly Olofsson.

Stort engagemang

Det är inte bara Molly Olofsson som vill få ärendet granskat. En namninsamling som uppmanar till en granskning av avgiftshöjningen har fått in över 1 000 namnunderskrifter.

I klippet förklarar Molly Olofsson varför hon är kritisk till höjningen av VA-taxan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.