Porträttbild på socialdemokraten Christina Mattisson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionsrådet Christina Mattisson (S) menar att Region Blekinge blir alltmer slutet efter SD-, M- och KD-styrets maktövertagande. Foto: SVT

Kritiken: SD-styrda Region Blekinge alltmer slutet

Publicerad

Efter att regionstyrelsen tidigare stängde sina dörrar och kommunikationsdirektören nu tas bort kommer kritik från oppositionen mot Region Blekinges slutenhet.

– Bekymmersamt, säger Christina Mattisson (S).

Den S-ledda oppositionen är kritisk mot Region Blekinges SD-, M- och KD-styre när det gäller öppenheten i regionen.

– Det finns en tydlig strategi att mörka, stänga och stänga ute. Det är en oroväckande utveckling. Vi är en offentlig demokratiskt styrd organisation. Det ska vara öppenhet och transparens som ska gälla, säger oppositionsrådet Christina Mattisson (S).

Kritiken kommer efter att regionstyrelsen tidigare stängde sina möten för allmänheten. Och som SVT Nyheter Blekinge kunde berätta under onsdagen tas kommunikationsdirektören nu bort.

”Säkerhet och besparingar”

– Att regionstyrelsen stängde har med säkerhet att göra och det är praxis i hela Sverige. Vi har minskat antalet direktörer för att spara pengar. Man behöver inte vara direktör för att leda en kommunikationsenhet, svarar finansregionrådet Sophia Ahlin (M).

Regionstyrelsens ordförande Robert Lindén (SD) svarar på kritiken, men via sms:

– Vi har en mer frekvent och öppen dialog, med våra pressträffar som ett exempel, skriver han bland annat.

I klippet: Hör Christina Mattisson (S) och Sophia Ahlin (M) om deras olika syn på regionens öppenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.