Det vinnande bidraget heter ”Karls krona” och kommer ligga till grund för det förslag på hur nya kulturhuset ska se ut. Foto: Dorte Mandrup Arkitektkontor

Kulturhusplaner i Karlskrona stoppas – kan påverka världsarvet

Uppdaterad
Publicerad

Bygglovet för det nya Kulturhuset i Karlskrona upphävs. Detta efter att Länsstyrelsen valt att återförvisa ärendet till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Karlskrona, då det utreds om bygget påverkar Karlskronas världsarvsstatus.

Just nu utreder FN-organet Unesco och världsarvskommittén Icomos vilken påverkan det planerade kulturhuset på Stortorget i Karlskrona kan ha på världsarvstiteln.

Behöver utredas

Därför häver Länsstyrelsen bygglovet och återförvisar ärendet till kommunen, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Kulturhuset i Karlskrona

– Kulturhusets påverkan på världsarvet behöver bli en del av underlaget i prövningen av bygglovet hos kommunen, säger Karin Friberg, chefsjurist på Länsstyrelsen Blekinge.

”Oj, säger jag”

Unesco ska ha meddelat länsstyrelsen att några oåterkalleliga beslut inte bör tas innan de har tagit ställning till frågan.

– Oj, säger jag först och främst. Jag har hört att de här planerna eventuellt skulle kunna äventyra vår världsarvsstatus och även om jag verkligen hade sett fram emot ett nytt kulturhus så får det inte ske till vilket pris som helst, säger Elina Gustafsson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Hör mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Karlskrona

Mer i ämnet