MSB KUSTBEVAKNINGEN

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kustbevakningen har själva konstaterat att det tog för lång tid i det inledande skedet efter olyckan. Något som kan ha fördröjt oljesaneringen. Foto: SVT

Kustbevakningen: ”Vi kom igång för sent”

Uppdaterad
Publicerad

I MSB:s rapport om insatsen kring oljekatastrofen med färjan Marco Polo får Kustbevakningens både ris och ros.

– Samhället står starkt när det verkligen gäller och att vi behöver vässa den styrkan ännu mer, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen om rapporten.

I klippet kan du höra hur Kustbevakningen ser på rapportens innehåll samt kritiken mot att man förvärrade räddningsarbetet av oljedrabbade sjöfåglar.

Kustbevakningen har själva konstaterat att det tog för lång tid i det inledande skedet efter olyckan.

Fartyg på grund utanför Hörvik

– Vi kom igång för sent med en regelbunden lägesbild. Något som kan ha fördröjt arbetet med oljesaneringen, säger Mattias Lindholm.

Anledningen var att det fanns otydlig information om vilken sorts olja som läckt och vilken sträcka fartyget gått. Det dåliga vädret med tjock dimma underlättade inte arbetet att skaffa sig en överblick av olycksplatsen.

Långsamma beslutsvägar

Kritik mot att beslut tog för lång tid har även riktats mot Kustbevakningen från andra aktörer.

– Är det så att vi har varit saktfärdiga så behöver vi verkligen titta på vad vi kan göra bättre, samtidigt som vi kan bli bättre på att informera varför vissa saker tar lång tid, säger Mattias Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet