Migrationsverkets presskommunikatör Iréne Sokolow har på mail svarat SVT Nyheter Blekinge vad som gäller när myndigheten tar ställning gällande utvisning till Afthanistan:
Varför utvisas personer till Afghanistan?
– Sedan 2015 fram till och med oktober i år har strax över 15 000 afghaner beviljats asyl i Sverige. Konflikten i Afghanistan har inte nått den nivå som enligt lag och praxis måste gälla för att alla från ett visst land beviljas skydd i Sverige.
Hur ser ni på säkerhetsläget i landet?
– Migrationsverket bedömer att säkerhetssituationen i Afghanistan är allvarlig, men att den varierar inom och mellan olika provinser. I två provinser (Nangarhar och Helmand) är läget så allvarligt att alla och envar riskerar att drabbas av våldet. Det innebär att Migrationsverket anser att ingen bör utvisas dit. Konflikten i Afghanistan har dock inte nått den nivå som enligt lag och praxis måste gälla för att alla från ett visst land ska få stanna.
Er karta visar på inre väpnade konflikter i stora delar av landet, kan personer ändå utvisas till dessa provinser?
– Säkerhetsläget varierar mycket både inom och mellan dessa provinser. Det är inte enbart konfliktnivån som avgör om man beviljas skydd (asyl). Utan Migrationsverket – och domstol dit man kan överklaga – bedömer också om det finns individuella skäl, exempelvis för att man tillhör en utsatt grupp.
Personer som tillhör minoritetsgrupper exempelvis hazarer, kan de bli utvisade till afghanistan?
– Det beror på de individuella omständigheterna, men Hazarer som folkgrupp är generellt sett inte utsatta för förföljelse.
Hur många personer har fått beslut om och ska utvisas till Afghanistan?
– Den 20 oktober 2019 fanns det 897 barn i familj med afghanskt medborgarskap som hade ett lagakraftvunnet utvisningsbeslut. Det innebär att ärendet inte längre går att överklaga och att personerna ska återvända till Afghanistan. Detta är inte detsamma som 897 familjer, eftersom det kan finnas fler barn (syskon) per familj.