– Det här kommer kräva mer fotarbete än förra mandatperioden, då hade vi majoritet, säger Magnus Larsson (C).
Hoppet var att man skulle få majoritet som förra gången, men så blev inte fallet. Under presskonferensen betonar koalitionen att de inte har stängt några dörrar. De vill ha ett brett samarbete med partier som delar deras värdegrund.
– Vi har lyckats samla den största möjliga koalitionen i mitten, men vi kommer behöva söka samsyn i andra partier, säger Sandra Bizzozero (S).
Samarbetar trots tidigare kritik
Innan valet kritiserade Liberalerna Socialdemokraterna, bland annat för deras vallöfte om att stoppa utförsäljning av kommunal välfärdsverksamhet. Trots det har de valt att fortsätta samarbetet.
– Innan valet fokuserar man på det som särskiljer och nu efter valet på det som sammanför. Men nu är vi överens om att det blir inga begränsningar av lagen om valfrihetssystem i Karlskrona kommun med det här nya styret och det är vi ju jätteglada för, säger Börje Dovstad (L).
– Det är ett givande och tagande i en förhandling och särskilt när det är ett så här svårt parlamentariskt läge, säger Sandra Bizzozero.
Sökte mer inflytande
Miljöpartiet i Karlskrona meddelade tidigare under dagen att man har avslutat diskussionerna med S, L och C om att samarbeta kring kommunens budget, samt representationen i styrelser och nämnder.
– Vi kan inte stödja och ta ansvar för en budget där vi inte har en garanterad möjlighet att kunna påverka, säger miljöpartiets språkrör i Karlskrona, Olle Hilborn.
Miljöpartiet kommer istället att – liksom förra mandatperioden – söka ett valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet för att få representation i kommunens styrelser och nämnder.
Den styrande trion får med 35 av 75 mandat inte någon egen majoritet i kommunfullmäktige – vare sig med eller utan Miljöpartiet. Men med en valteknisk samverkan med Miljöpartiet hade den säkrat en majoritet för budgeten i nämnderna.