Passagerarfartyget Marco Polo ligger på grund några kilometer utanför kusten i Pukaviksbukten. Foto: Johan Nilsson/TT

Misstanken: Marco Polo var inte sjövärdig

Uppdaterad
Publicerad

Passagerarfartyget Marco Polo som gick på grund i Pukaviksbukten under söndagen tros inte ha varit sjövärdigt, det rapporterar Blekinge läns tidning.

Fartyget har läckt stora mängder olja ut i Pukaviksbukten och det pågår en brottsutredning om brott mot sjölagen och brott mot lagen om förhindrande av föroreningar från fartyg. Två personer ur besättningen har delgivits misstanke om vårdslöshet i sjötrafik.

Enligt åklagaren Adrien Combier-Hogg finns det även misstankar om att Marco Polo inte varit helt sjövärdig när hon gav sig ut på sin senaste färd.

Fartyg på grund utanför Hörvik

– Det finns indikationer i utredningen redan nu att fartyget kanske inte nådde upp till sjövärdighetskraven, säger han i en intervju med TT.

Ett sjövärdigt fartyg ska bland annat kunna motstå påfrestningar till sjöss och uppfylla gällande nationella och internationella säkerhets- och miljöskyddsföreskrifter.

Kustbevakningens förundersökningsledare bekräftar för SVT att de misstänker att fartyget inte var sjövärdigt.

– Det finns saker som tyder på det, men jag kan inte gå in på vad det rör sig om. Men det handlar om huruvida det fanns några defekter som borde åtgärdats innan det lämnade kaj, säger Jonatan Örn, kustbevakningens förundersökningsledare, till SVT.

Marco Polo ägs av rederiet TT-Line, som inte ställer upp på intervjuer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning på 60 sekunder av olyckan och dess följder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet