Den misstänkte krigsförbrytaren från Karlskrona åtalas för att ha poserat på bild vid en död mans kropp. Foto: Skärmdump

Misstänkt för krigsbrott i förhör: ”Alla tog kort”

Publicerad

Den 44-årige mannen från Karlskrona står åtalad för folkrättsbrott då han på bilder poserat vid döda kroppar och tillfångatagna personer – under den tid då han stred för en våldsbejakande islamistisk grupp i Syrien. Men i förhör nekar han till brott, och menar att ”alla tog kort”.

Mannen reste till Syrien under hösten 2012 och anslöt sig till gruppen Mujahedeen Fi Ash-Sham, som då hade nära kopplingar till terrorgruppen al-Qaida. Enligt egna uppgifter i sociala medier deltog han i flera strider, men i polisförhör i Sverige förnekar han de uppgifterna.

Där säger han att han under sin tid i Syrien inte såg några strider, utan hölls inlåst i ett hus.

– De hämtade mig bara när de behövde folk på vägarna. Jag vaktade vägar och sånt, säger 44-åringen bland annat i polisförhör.

”Alla tog kort”

Vid ett tillfälle ska gruppen ha anfallit en armébas strax väster om Aleppo i december 2012. Det är också där bilden där 44-åringen poserar vid huvudet av en avliden, civilklädd person har tagits.

– Alla tog kort så jag tog kort också. Det fanns inget syfte med det. När jag kom dit var han redan död. Jag trampade inte på hans huvud, min fot var under hans huvud. Jag ville gå därifrån, säger 44-åringen.

Om 44-åringen döms riskerar han fängelse i minst fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.