Johanna Beijer (S), oppositionsråd i Sölvesborg. Foto: SVT

Avblåst Sölvesborgskonflikt – S drar tillbaka bojkott

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten om digital närvaro inför nästa kommunfullmäktige i Sölvesborg löstes nu på torsdagseftermiddagen. 

– Vi har kommit överens, säger Johanna Beijer (S), som nu drar tillbaka hotet om bojkott.

Datumet för nästa kommunfullmäktige i Sölvesborg är på måndag den 8 februari. Men det största partiet, Socialdemokraterna, flaggade tidigare för att stanna hemma.

Partiet hänvisade till smittspridningen och krävde att alla ledamöter ska kunna välja själva om de vill närvara digitalt eller fysiskt. De hotade också med att utebli från kommunfullmäktige om inte de styrande i Sölvesborg uppfyllde kravet.

Distansmöte på prov

På onsdagen samlades kommunfullmäktige i Sölvesborg för ett distansmöte på prov för att testa nyinköpt digital utrustning. Nu på torsdagseftermiddagen enades partierna.

– Vi har kommit överens om att alla ska kunna delta digitalt eller fysiskt. Man kan inte utestänga någon som vill vara med fysiskt. Men jag tror att de flesta kommer att vara med digitalt, säger oppositionsrådet Johanna Beijer (S).

Färre deltagare

Bakgrunden till oenigheten är att kommunfullmäktige i Sölvesborg sedan snart ett år tillbaka har färre antal deltagare – 26 i stället för 49. Orsaken är att minska risken för smittspridning.

Minskningen av antalet ledamöter har gjorts på ett sådant sätt att de politiska styrkeförhållandena upprätthållits genom så kallad kvittning. Men i januari tyckte Socialdemokraterna att det var nog och rev upp överenskommelsen.

Det var då partiet krävde att alla ledamöter ska kunna delta – och välja själva om de vill närvara digitalt eller fysiskt. De tillade alltså att de uteblir från kommunfullmäktige om inte de styrande i Sölvesborg tillmötesgår kravet.

Men på på måndag blir det ett fullmäktige med samtliga partier efter att konflikten blåsts av.

SVT Nyheter Blekinge har även sökt kommunfullmäktiges ordförande Arne Bogren (M) för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.