Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Glenn Fridh som är yrkesfiskare och ansvarar för musselnäten ute till havs. Foto: Agnes Norup

Musselodlingar ska få fart på hotad fiskenäring

Publicerad

Nytt projekt ska gynna lokala fiskare och fiskodlare. För två år sedan anlade Blekinge Arkipelag tre musselodlingar utanför Karlshamns och Ronnebys kust. I höst ska odlingarna skördas och processas till fiskmat.

På flera hundratals meter nät ute i Blekinges skärgård växer centimeterstora musslor för att i ett senare skede bli mat till både fiskar och höns.

Att få Blekinges hotade fiskenäring på fötter igen – och minska övergödningen i Östersjön – är två av anledningarna till varför Blekinge Arkipelag startade projektet med musselodlingar, som finansieras utav sparbanksstiftelsen i Karlshamn.

Rena Östersjön

– Det är ett fantastiskt projekt med flera hållbarhetsaspekter. Dels kan vi ta ut näringsämnen från Östersjön och motverka effekterna av övergödningen, men det handlar också om att få till ett hållbart producerat fiskfoder lokalt här i Blekinge, säger Daniel Granello, koordinator Blekinge Arkipelag.

Istället för att göra fiskfoder på sill från Östersjön är förhoppningen att musslorna ska kunna fylla ut samma funktion.

Ändrat perspektiv

Fiskare Glenn Fridh har under hela sitt arbetsliv, fram till projektets start, sett musslorna som ett riktigt elände.

– Ett fruktansvärt stort problem, och de har satt sig på mina redskap och gjort så att de har blivit fruktansvärt tunga. Och helt plötsligt skulle jag börja använda dem till någonting, säger han.

Se när fiskaren fiskar upp musslor i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.