Herman Afzelius från PFAS-föreningen och miljöminster Åsa Romson (MP) träffades den 23 april för att diskutera PFAS-föroreningarna. Foto: SVT

Nej till bidrag för PFAS-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen avslår PFAS-föreningens ansökan om bidrag till att utreda effekterna av gifterna i dricksvattnet i Kallinge.

– Regeringen kan inte ge något bidrag. Det finns ingen rättslig grund för det, säger Björn Dufva, enhetschef på Miljö- och energidepartementet.

Det var efter mötet med miljöminister Åsa Romson (MP) den 23 april som PFAS-föreningen ansökte om bidrag för att kunna göra en oberoende utredning om hur skadligt PFAS är och vem som ska bära ansvaret om invånarna i Kallinge har blivit förgiftade. I dag fick föreningen ett förhandsbesked från departementet om att deras ansökan av avslagits.

Vattenskandalen i Kallinge

– Man blir ledsen och besviken. I dag skäms jag över att vara svensk, jag förstår inte hur de tänker. Vi pratar om mellan 5 000 och 10 000 barn och vuxna som har fått i sig gift under många år. Man vet inte hur det kommer att påverka dem och det vill vi ha svar på, säger Herman Afzelius från PFAS-föreningen.

Vad innebär det här?

– Det innebär kortfattat att vi i föreningen inte kommer att kunna kämpa för alla drabbade i Kallinge, utan vi kommer bara kunna kämpa för de som har pengar att delta i den juridiska processen och det är väldigt, väldigt beklagligt.

Vad händer med de som inte har råd att vara med?

– Det innebär att man står utanför eventuellt skadestånd, eventuell ersättning, försäkring, sjukvård, forskning, vad det nu än kan tänkas behövas för att utreda det här. Det borde inte vara okej, men nu har man varit tydlig med att de som vill göra nåt åt det i Kallinge får ta tag i det själva tillsmamans med oss i föreningen, säger Herman Afzelius.

Björn Dufva på departementet har förståelse för Kallingebornas besvikelse.

– Jag förstår det. Men vi kan bara titta på vad regeringen har för förutsättningar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet