Man vid Studiefrämjandets flagga på innergården till kontoret i Ronneby. Mannen heter Patrik Nilsson och är utbildningsansvarig för Studiefrämjandet Skåne-Blekinge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den lokala närvaron blir sämre” – hör Patrik Nilsson, utbildningsansvarig för Studiefrämjandet Skåne-Blekinge, om följderna av besparingarna. Foto: SVT

Nio tjänster i Blekinge dras in när pengar till studieförbund minskar

Publicerad

Efter ett regeringsbeslut minskar pengarna till studieförbunden tre år i rad. Det innebär uppsägningar, färre kurser och stängda lokaler. I Blekinge handlar det om en minskning med nio personer som arbetar med folkbildning.

Regeringen har beslutat att minska statsanslagen under en treårsperiod med sammanlagt 500 miljoner kronor. Det innebär att studieförbunden runt om i landet säger upp personal, drar ner på antalet kurser och stänger lokaler. Det sker även i Blekinge.

– Det är beklagligt och mycket allvarligt, säger Patrik Nilsson, som är utbildningsansvarig på Studiefrämjandet Skåne-Blekinge och som stänger replokalen Musikverkstan i Ronneby.

Åtta studieförbund i Blekinge

I Blekinge finns åtta studieförbund representerade. Det är Studiefrämjandet, Studieförbundet Vuxenskolan, ABF, Sensus, Medborgarskolan, Folkuniversitetet, NBV och Bilda.

SVT har ringt runt till de olika studieförbunden och frågat hur verksamheten i Blekinge påverkas av de minskade anslagen. Förutom att flera av dem nu har färre kurser och stänger lokaler sker uppsägningar av personal.

Tjänster dras in

Studieförbundet Vuxenskolan Blekinge har minskat personalstyrkan med 2,5 heltidstjänster. Sensus har minskat med en tjänst i Blekinge. NBV har minskat med en tjänst. Bilda har minskat med en tjänst. ABF planerar en neddragning med två tjänster. Studiefrämjandet minskar med en tjänst.

Sammanlagt handlar det alltså hittills om nio personer som lämnar sina jobb på studieförbunden i Blekinge.

– Det är fel väg att gå. Jag ser pengar till studieförbunden som en investering. I ett demokratiskt samhälle behövs bildade invånare, säger Patrik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.