En delad bild som visar två sektioner. Till vänster syns provtagningskit i en röd och en gul påse med text på svenska, där den gula påsen tydligt anger ”PROVTAKNINGSSET FÖR DROGANALYSER URIN”. Höger sektion visar NKT:s HR-chef Ann-Charlotte Ramström med långt, ljust hår som står vid en informationsskylt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu kan vem som helst på kabeltillverkaren NKT i Karlskrona testas när som helst. Spela klippet för att höra vad som händer om det blir ett positivt resultat. Foto: Ingvar Karmhed/TT, Karin Karltun/SVT

NKT inför slumpvisa drogtester för alla anställda

Uppdaterad
Publicerad

Kabeltillverkaren NKT i Karlskrona inför nu slumpvisa drogtester för alla sina anställda. Men enligt företaget är det oklart om personalen varit drogpåverkade under arbetstid.

NKT är en av länets största privata arbetsgivare. Nu har de infört en ny drog- och alkoholpolicy där det bland annat ingår slumpvisa drogtester för all personal, något som P4 Blekinge var först med att berätta.

Hur stort problem har det varit med droger på arbetsplatsen innan?

– Vi vet inte det eftersom vi inte testat tidigare, säger Ann-Charlotte Ramström som är HR-chef.

Sedan tidigare har det gjorts ett drogtest vid varje nyanställning. Men nu kan det alltså ske när som helst under anställningen.

Det känns som en ganska kostsam åtgärd om man inte vet att det är ett problem?

– För oss är det viktigt att säkerställa en god arbetsmiljö och det kostar betydligt mer om någon skadar sig och ett liv går inte att mäta i pengar, säger Ann-Charlotte Ramström.

Spela klippet för att höra vad som händer om en anställd testar positivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.