– PFAS används främst till brandsläckningsskum, impregneringsmedel och rengöringsmedel. Tidigare undersökningar visar att spridningen av ämnena i miljön kan vara omfattande. Men det saknas en heltäckande kartläggning och det är därför som vi genomför detta under hösten och vintern, säger Mats Wallin, vattenvårdsdirektör i Norra Östersjöns vattendistrikt i ett pressmeddelande.
Vid halter över 90 nanogram per liter vatten ska åtgärder vidtas. Dessutom ska kunskapshöjande åtgärder sättas in redan när halten ligger på 20 procent av riktvärdet för att undvika att halterna stiger än mer.
Förslaget på riktvärde och värde för att vända ökningen av PFAS har varit på remiss under sommaren. Det är Vattendelegationerna som tillsammans tagit beslut om vilka riktvärden som ska gälla i kartläggningen.
PFAS är en grupp högflourerade och potentiella giftiga ämnen som bryts ner långsamt i naturen och kan utgöra ett hot för djur och människor. 2013 upptäckte man att F17 i Kallinge hade läckt ut PFAS i dricksvattnet.