Oljeskadad svan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots stora insatser – endast nio fåglar kunde räddas och släppas ut efter oljekatastrofen. Foto: SVT

Ny rapport: Endast nio räddade fåglar överlevde oljekatastrofen

Uppdaterad
Publicerad

Endast nio fåglar kunde räddas och släppas ut efter oljekatastrofen – men det är okänt hur många som dog. Det visar en ny rapport om hur fågellivet drabbades efter Marco Polos grundstötning.

Sölvesborgs kommun har gjort en rapport på uppdrag av WWF, som bekostade fågelräddningen. Där framgår det att olyckan inträffade när många flyttfåglar rastade längs Sölvesborgs stränder – ett viktigt område för fågellivet.

25 olika fågelarter drabbades, men hur många fåglar som dog är oklart.

Fartyg på grund utanför Hörvik

”En plågsam och långsam död mötte ett okänt antal”, står det i rapporten.

Den visar också att Kustbevakningen gjorde ett misstag som försvårade fågelräddningen. Mindre en vecka efter olyckan sköt Kustbevakningens personal oljeskadade fåglar utan ljuddämpade vapen. Många oljeskadade fåglar skrämdes då iväg av skotten och spred sig till ett större område. Från katastrofens epicentrum utanför Hörvik spred sig oljeskadade fåglar till Ronneby i öster och Simrishamn i väster.

Kustbevakningen svarar på hur det kunde bli så.

– Vi har fått synpunkter på det och tagit till oss av kritiken. Det var en åtgärd vi gjorde i all välmening men nödavlivning av oljeskadade fåglar är något vi gör sällan och därför finns det förbättringsutrymme. Nästa gång kommer vi se till att det sker mer samordnat med övriga aktörer, säger Kustbevakningens presskontakt Mattias Lindholm.

Nio fåglar räddades, tvättades i fågeltvätten i Hörviks hamn och kunde släppas ut i naturen igen. Även en utter räddades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet