Patientorganisationen om skillnaderna: ”Oacceptabelt”

Publicerad

Prostatacancerförbundet ryter nu ifrån över de långa väntetiderna i cancervården, och över att det spelar så stor roll vilken region patienten bor i för vilken vård den får. Nu vill de se krafttag och sanktioner.

– Ska du ha en jämlik vård, som lagen föreskriver, så måste du också jobba med de här frågorna. Det här är helt oacceptabelt, säger Kent Lewén, ordförande i Prostatacancerförbundet.

Den som diagnosticerats med prostatacancer i Sverige får vänta i snitt 82 dagar innan en botande behandling inleds. Det visar siffror som SVT har tagit fram för de senaste fem åren. Det är nästan dubbelt så lång tid mot de nationella riktvärden som antagits i det standardiserade vårdförloppet.

Att väntetiderna är så långa, och att det skiljer sig så kraftigt mellan regionerna, får nu Prostatacancerförbundets ordförande att ilskna till.

Vården – Val 2022

– Det är allvarligt, vi kommer inte vika ner oss och vi har lagen på vår sida. Däremot finns det ju inga sanktioner för de som inte genomför uppdragen inom standardiserade vårdförlopp, och det borde det rimligen finnas, säger Kent Lewén, ordförande.

”Kommer jaga dem”

Han noterar också att det är samma regioner som gör bottennoteringar, år efter år.

– Det är Västerbotten, Dalarna, Uppsala och i viss mån Skåne. De har en väldigt stor läxa att göra, och vi som förbund kommer hela tiden jaga dem här regionerna och tala om väldigt tydligt att det här inte är acceptabelt.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet