Att länsmuseet står inför stora framtida kostnader kopplade till de sedan länge eftersatta kulturbyggnaderna står klart – men insatserna 2020 skedde inom ramen för budget, visar SVT:s granskning. Trots det angavs länge uppkomna fastighetsproblem som ett avgörande skäl till den pressade ekonomin.
Blev pengar över i budgeten
Men när SVT granskar kostnader för fastighetsinsatser under 2020 står det klart att de arbeten som genomförts gjorts inom ramen för den inför året utökade fastighetsbudgeten.
Det blev till och med pengar över vid årets slut.
Att akuta arbeten på fastigheterna skulle ha orsakat museets minusresultat är inte heller det en slutsats som revisorsgruppen delar – trots att museets ledning först påstod motsatsen.
Däremot pekar revisorerna på inköp och arbeten kopplade till Världsarvsutställningen – som blev minst fyra miljoner dyrare än planerat mellan åren 2017-2020.
Chefen: handlar om utmaningar över tid
Och när SVT ber museichefen Marcus Sandekjer peka ut vilka insatser som negativt påverkat resultatet för museet det aktuella året säger han att det handlar om fastighetsutmaningar över tid, där också drift, löner och nödvändiga framtida arbeten ska vägas in.
– Det är liksom alla de här grejerna, även personalkostander. Har man extra personal för fastighetsfrågor så är det en kostnad som belastar fastigheterna. De är de totala kostnaderna som ökat över tid, säger Marcus Sandekjer.
Så förklarade museichefen de röda siffrorna 2020
Ur visionsdokument 2021:
”2020 och 2021 är dock inte ekonomin i balans på grund av corona och fastighetsproblem.”
Intervju med SVT den 10 december 2020:
”Det beror på olika saker, bland annat att vi har stängt på grund av corona. Vi tappar ganska mycket av våra intäkter därigenom.”
Verksamhetsberättelse 2020:
”Under 2020 slogs museet mot både pandemi och fastighetsproblem.”
”Ekonomin påverkades starkt av pandemin och kommer med stor sannolikhet även ha negativ inverkan på ekonomin under stora delar av 2021.”
”Viruset som drabbade större delen av världen skapade alltså stora ekonomiska och verksamhetsmässiga problem också för Blekinge.”
Styrelseprotokoll 2021:
”Informerade att bokslut 2020 i stort sett är klart och visar på minus 900 tkr vilket i stort sett beror på uteblivna intäkter p.g.a. pandemin, samt de ökade kostnaderna för fastigheterna.”
Intervju med BLT den 10 december 2020:
”Corona och fastighetsproblemen ovanpå detta gör att vi ser stora utmaningar inför 2021.”
Ur hemställan till stiftarna 31 augusti 2021:
”Blekinge museum har på grund av en långsamt vikande bidragsfinansiering, pandemi, samt växande fastighetsproblem hamnat i ett svårt ekonomiskt läge.”
”Effekterna av corona blev därför inte bara av direkt ekonomisk art utan även att den försvårade en strukturomvandling av museet.”