Curt Björklund kommer från Pensionärernas riksorganisation i Svängsta och kommer hit en gång i veckan för att hjälpa pensionärer som vill lära sig att använda sin teknik. Elisabeth Mattsson är en av dem.
– I dag har jag lärt mig att överföra bilder från mobilen till surfplattan. Det är fantastiskt att kunna få hjälp med det, säger hon.
– Många gånger så vet man vad man vill att datorn ska göra, men programvarorna är inte självklara. Ta en så enkel sak som vi hållit på med i dag, bildöverföring. Det finns tre olika program här inne som de jobbar i och inget är likadant, säger Curt Björklund.
Krånglig teknik
Han tycker att användarvänligheten ofta är dålig, något som Elisabeth Mattsson kan intyga.
– Ja det är ju lite krångligt och det ska det väl vara med den här tekniken, men man lär sig. Sen får man anteckna och skriva
upp, så vet man när man kommer hem att så här och så här ska man göra. Så kan man det, förhoppningsvis, säger hon.
I dag lever en miljon människor i digitalt utanförskap i Sverige, enligt en undersökning av Internetstiftelsen i Sverige. Just pensionärer utgör majoriteten av dem.
– Samhället i dag kräver att vi pensionärer ska använda it. Förutsättningarna är då att man kan använda en dator, säger Curt Björklund.
Försämrad livskvalitet
Att hamna i digitalt utanförskap kan resultera i en försämrad livskvalitet, enligt en studie gjord av lektorn Linda Reneland-Forsman vid Linnéuniversitetet. Ett exempel är att om man inte förstår hur man gör, så kanske man låter bli att köpa till exempel en tågbiljett.
– Det är ju en fördel om de börjar använda it så att de kan få ut av livet det som de vill, säger Curt Björklund.
Men det kan vara svårt att hänga med.
– Det är mycket att lära sig och man måste vara med på hjulet annars står man utanför, men jag vill vara med på det här, säger Elisabeth Mattsson.