Mathias Kågell-Landgren, kommunjurist, och Herman Afzelius, ordförande för PFAS-föreningen. Foto: SVT/TT

PFAS-förening anklagar kommunen för lögner – ifrågasätter bevisning

Uppdaterad
Publicerad

Dagen innan den stora PFAS-rättegången skulle inledas i Blekinge tingsrätt lämnades nytt bevismaterial in från Ronneby kommun, vilket gjorde att hela förhandlingen fick skjutas upp. Nu anklagar PFAS-föreningen kommunen för att ha ljugit om vilka kontakter de haft med forskarna bakom bevisningen.

Den omfattande rättegången efter PFAS-föroreningarna i Kallinge var planerad att inledas den 10 september. Men under eftermiddagen före lämnades ny bevisning in till tingsrätten från Ronneby kommun – bevisning som ledde till att hela rättegången fick skjutas upp till februari för att parterna skulle ha möjlighet att sätta sig in i materialet.

Nu anklagar PFAS-föreningen kommunen för att ha ljugit om vilka kontakter de haft med forskarna på Arbets- och miljömedicin (AMM), som stod bakom den nya bevisningen, och för att medvetet ha försökt obstruera förhandlingarna.

Vattenskandalen i Kallinge

Hade möten med forskare

I ett mejl framkommer att forskare från AMM träffade kommunledningen den 3 september, och då uppmanades publicera sin forskning.

”Kommunjuristen är mycket angelägen om att alla resultat som är tillräckligt finala finns tillgängliga på måndag så att de kan ingå i processen”, skriver forskarna i ett mejl mellan varandra den 4 september, som PFAS-föreningen tagit ut.

– Det ser inte bättre ut än att svaranden planerat och iscensatt en överrumpling i syfte att nå en fördel i rättegången, förnekat att så är fallet men nu överbevisats. Sammantaget ett synnerligen anmärkningsvärt agerande av svaranden. Detta kommer att få konsekvenser i rättegången, säger Göran Starkebo, PFAS-föreningens advokat.

Forskningen ifrågasätts

Vidare ifrågasätter PFAS-föreningen om forskningen från AMM kan antas vara objektiv och opartisk.

– AMM har ingen roll i rättsprocessen men trots detta går de kommunens ärenden. Det bör startas interna utredningar både på AMM och kommunen för att gå till botten med deras agerande, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Ronnebys kommunledning för en kommentar. Kommunens kommunikationsstrateg Heike Rosenquist svarar under måndagseftermiddagen att kommunen inte undanhållit någon information gällande möten.

– Vi kan naturligtvis bekräfta att mötet ägt rum den 3 september. Vi har inte undanhållit någon information eller information om att möten har ägt rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet