• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör Per Elmberg, ordförande för Polisförbundet i Blekinge och nordöstra Skåne, berätta mer om läget. Foto: SVT/Arkiv

Polisförbundet: Allvarligt att många överväger att lämna yrket

Publicerad

Låg lön och dåliga arbetstider gör att många poliser funderar på att lämna yrket helt och hållet. Fyra av tio uppger att de aktivt planerar för att byta jobb, enligt en undersökning från Polisförbundet.

Undersökningen, som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet, visar att 42 procent aktivt gör någonting för att planera för ett arbetsliv utanför myndigheten. Undersökningen är byggd på närmre tusen intervjuer med medlemmar i Region Syd, där Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län och Skåne län ingår.

”Väldigt allvarligt”

Framförallt är det lönen och arbetstiderna som gör att många funderar på att byta jobb.

– Jag tycker det är väldigt allvarligt, säger Per Elmberg, ordförande för Polisförbundet i Blekinge och nordöstra Skåne.

Det är inget nytt problem att poliser överväger att byta jobb. Många valde att lämna yrket vid omorganisationen 2015.

– Någonstans där blev det en ström av avhopp och sedan fortsatte det ett tag, säger Per Elmberg.

Bättre än i fjol

I fjol slutade 58 poliser i Region Syd av en annan anledning än pension. Och även om det har blivit en svag förbättring de senaste åren finns det fortfarande mycket kvar att förbättra.

– Det har blivit bättre men fyra av tio är inte speciellt bra. Det betyder i princip att nästan halva kåren funderar på annat. Och man hör fortfarande när man pratar med kollegor att folk inte trivs, säger Per Elmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.